NRK Meny
Normal

Vurderer å overvåke Lyngdal etter mange ran

Politiet i Agder vurderer om de skal videoovervåke Lyngdal på grunn av mange ran. Fire banker i regionen og en urmakerbutikk har vært utsatt for ran. Ingen er så langt pågrepet.

Raneren Lyngdal

Sparebanken Sør i Lyngdal ble ranet i 2011. Totalt fire banker i regionen ble ranet fra

Foto: Overvåkningsfoto

Banker, politiet og handelsstanden i Lyngdal diskuterer nå muligheten for å overvåke deler av Lyngdal med videokamera for å forhindre nye ran.

Det siste væpnede ranet skjedde i fjor i en gullsmedforretning i Lyngdal.

Siden 2010 har det vært fire bankran i Farsund og Lyngdal. Ingen av saken er oppklarte.

Nå vurderer politiet om et overvåkingskamera kan forhindre ny grov kriminalitet.

Tanken er at politiet selv skal operere overvåkningskameraet og plassere det et strategisk sted i Lyngdal.

– Grunnen til at politiet vurdere dette, er for å fange opp et bedre bilde av en mulig gjerningsmann i sentrum. Vi vil da plassere kameraene i en høyde der vi får bedre bilder, sier politiførstebetjent Jan Terje Aas til NRK.

Ran gullsmed lyngdal overvåkningskamera

To personer ranet gullsmeden i Lyngdal i september i fjor. Det er ikke lett å identifisere personene på disse overvåkingsbildene. Politiet håper et bedre plassering av kameraer kan hjelpe.

Foto: Politiet

Bedre bilde av gjerningsmann

Det er ikke tatt noen avgjørelser og Aas forteller at saken er til vurdering i Agder politidistrikt.

Politiførstebetjenten sier målet er å forebygge og oppklare eventuelle saker.

– Målet er i jo første omgang å forebygge disse alvorlige hendelsene. Det er veldig belastende for lokalsamfunnet med slike ran. Skulle det skje flere alvorlige ran, kan vi da kanskje få bedre overvåkingsbilder av personene, sier Aas.

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet

Ove Skåra er kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.

Foto: Berit Roald. / Scanpix

Lovlig med overvåking

Datatilsynet opplyser at politiet har lov til å overvåke sentrum med kamera. Kommunikasjonsdirektør Ove Skaara sier at politiet må da drifte kameraet.

Han forteller at personopplysningsloven setter strenge krav for overvåking i det offentlige som i sentrum i parker.

– Dersom politiet, kommunen og handelsstanden har vurdert dette og kommet fram til at problemet er så alvorlig som liv og helse, så kan politiet sette opp kamera og ta ansvar for å drifte dette, sier Skåra.

I Brumunddal overvåker nå politiet sentrum med tillatelse etter mange ran. Politiet innførte kameraovervåking der i fjor høst.

– For 15 år siden var det mange entusiaster i politiet som viste til overvåking i England, Danmark og Sverige. Men erfaringene fra politiet viser at det er lite effektivt å bruke kamera som generelt virkemiddel i kampen mot kriminalitet, mener Skåra.