NRK Meny
Normal

– Meningsløst å drive speiding uten Gud

Speiderne i Arendal vurderer å melde seg ut av KFUK-KFUM dersom Gud nå fjernes fra speiderloven. – Helt meningsløs lovendring, sier Wenche Nygaard i KFUK-KFUM Speidere Arendal.

Speiderleir

Gud kan nå bli fjernet fra speiderloven. Det får lokallaget i Arendal til å reagere, som nå vurderer om de skal melde seg ut.

Foto: Annbjørg Dalland

– Hvis lovforslaget går igjennom utelukker vi ikke om vi skal melde oss ut av foreningen, og heller holde på med noe helt annet, sier Wenche Nygaard i KFUK-KFUM Speidere Arendal.

Hun snakker på vegne av foreningens unge medlemmer, som ifølge Nygaard står samlet i ønske om å beholde Gud i speiderloven.

– Alle de lokale lederne har sagt at de synes Gud er viktig i speiderloven. Vi føler at troen er mye av grunnlaget for speiding, sier Nygaard.

Når høringsrunden til den 100 år gamle speiderloven avsluttes neste uke er det mye som tyder på at Gud vil forsvinne fra den omdiskuterte trosparagrafen.

Lista flystasjon

En speiderleir da KFUK-KFUM besøkte Lista flystasjon ved en tidligere anledning.

Foto: Carl-Frederic Salicath / KFUK-KFUM

Den første av speiderlovene sier i dag at en speider er åpen for Gud og hans ord.

– Ikke alt trenger endring

– Vil man ikke få flere medlemmer med en lovendring?

– Det kan godt være, men det er viktig å flere medlemmer hvis vi går vekk fra det viktigste. Vi kan ikke endre speiderloven for å få trekke til oss medlemmer, sier Nygaard.

– Men har ikke samfunnet endret seg mye de siste hundre årene?

– Jo, men det er ikke alt som trenger å endre seg. Gud er den samme uansett, så da kan vi like godt ha han med i speideren.

– Flertall for å beholde loven

– Da vi hadde lovendringen oppe til vurdering var det et flertall for å beholde loven slik den er i dag, sier Jarl Thore Larsen, kretsleder i Agder KFUM-KFUK Speidere.

Han er uenig med Nygaard i at man burde tviholde på det grunnleggende i speiderloven.

– Det er viktig å ikke være blind på det som skjer i samfunnet. Det er et om å åpne opp for andre livssyn, og ikke være ekskluderende, sier Larsen.

– Frykter du at dette vil splitte opp organisasjonen?

– Nei, det frykter jeg ikke i det hele tatt. Det er viktig med en diskusjon og en bevisstgjøring av hva vi står for, avslutter kretslederen.