NRK Meny
Normal

Vurderer å flytte fra bygda etter skiskole-dommen

Flere unge vurderer nå å flytte fra Hovden. Årsaken er en dom fra Høyesterett som får betydning for alle skibygder i Norge.

En mangeårig konflikt om hvem som skal få drive skiskole på Hovden i Setesdal har satt dype spor i lokalsamfunnet. Etter en høyesteretttsdom forrige uke håper turistnæringen nå på forsoning.

En mangeårig konflikt om hvem som skal få drive skiskole på Hovden i Setesdal har satt dype spor i lokalsamfunnet. Etter en høyesterettsdom forrige uke vurderer flere unge å flytte fra bygda.

Mathilda Andreasson

Mathilda Andersson Clavijo bak disken på Skiservice på Hovden.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Vi møter Mathilda Andersson Clavijo bak disken i skibutikken. Den svenske 30-åringen klargjør en ski for en kunde.

– Det blir mye tid her inne bak disken og på verkstedet. Det er det som er kjipt, sier hun.

Mathilda flyttet ikke til Hovden med familien sin for å preppe ski. Hun vil være ute i naturen, helst i skibakken. Hun vil lære opp barn og ungdom til å stå på ski og snøbrett, det får hun ikke gjort nå.

Får ikke drevet skiskole etter dommen

Motoren i den lille fjellbygda er uten tvil skisenteret, men det er også kjernen i konflikten som har vart i over tre år.

Forrige uke slo Høyesterett fast at alle har rett til å bruke en alpinbakke. Men det ble også slått fast at eierne av alpinanleggene, selv bestemmer over heisene.

Dermed blir eksterne skiskoler hindret fra å drive sin virksomhet i skianlegget på Hovden, men også i alle andre alpinanlegg i Norge.

Mathilda er en av mange som ikke får jobbet med det hun vil etter dommen. Hun kjenner flere unge skiinstruktører i skibygda som vil jobbe ute i bakken, men som nå må se etter andre jobber.

– Hele vitsen med å ha et skisenter må jo være for at det skapes jobber til oss som bor her, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hovden

Hovden øverst i Setesdal. Den lille bygda har bare 400 innbyggere, men i vintersesongen bor det nær 15.000 mennesker her.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Alvorlig for bygda

Ordfører i Bykle Jon-Rolf Næss

BEKYMRET: Ordfører Jon Rolf Næss (Ap) synes signalene fra flere unge innbyggere på Hovden er alvorlige.

Foto: NRK/Svein Sundsdal
Arne Johan Mosfjeld

Arne Johan Mosfjeld er daglig leder for Skiservice på Hovden. Han tapte saken i Høyesterett.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Ordfører Jon Rolf Næss mener det er alvorlig for Hovden, som kun har 400 innbyggere, at flere unge med familier vurderer å flytte fra bygda etter høyesterettsdommen. Han synes det er synd at mange unge ikke lenger føler de har et næringsgrunnlag.

– Det er veldig negativt og alvorlig for oss. Vi er en distriktskommune der folketallet de siste årene har gått tilbake. Vi trenger hvert enkelt menneske og hver eneste arbeidsplass.

– Hva kan dere gjøre for å få de unge til å bli på Hovden?

– Som kommune kan vi bare oppfordre til samarbeid. Jeg håper at det blir resultatet. Vi håper at skiskolene og skisenteret kan komme fram til avtaler, slik at skiinstruktørene får rimelig arbeidsvilkår slik at de blir i bygda.

Norske alpinanlegg applauderer dommen


Alle alpinanlegg i Norge jubler over dommen fra Høyesterett fra forrige uke. De har lenge sett behovet for å avklare hvem som har rett til å drive skiskole.

Saken startet vinteren 2010, da Skiservice, som har drevet skiskole og skiutleie på Hovden i over 20 år, ble utestengt fra Skisenteret på Hovden.

Årsaken var at Hovden Skisenter ikke ville ha andre instruktører i bakken enn sine egne. Dermed gikk daglig leder Arne Johan Mosfjeld rettens vei, for å få tilbake muligheten til å drive med skiskole i anlegget på Hovden.

Hovden Skisenter vant første runde i tingretten, mens Mosfjeld og hans Skiservice vant i lagmannsretten. Saken ble da anket til Høyesterett.

Den juridisk avklaringen fra Høyesterett gjorde han til taper. Nå er han usikker på fremtiden.

– Dommen har falt og når det har sunket litt inn, får vi se hva som skjer, sier han som hevder han har tapt 1,5 millioner på de tre årene uten skiskole.

Hovden Alpinsenter vil ikke uttale seg i saken, men sier via sin advokat at de er glade for avklaringene i dommen.