NRK Meny
Normal

Vurderer å dra til Kongo

Mathild Moland er skuffet over at sønnen ikke får norsk legehjelp og vurderer selv å reise til Kongo for å treffe sin syke sønn.

Mathilde Moland
Foto: Pål Tegnander / NRK

Tjostolv Moland og Joshua French

Moland får trolig ikke norsk legehjelp.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Utenriksdepartementet har ingen planer om å sende en norsk psykiater til Kongo for å bistå Tjostolv Moland.

Mathilde Moland er skuffet og reagerer på at sønnen trolig ikke får medisinsk hjelp fra hjemlandet.

– Jeg synes det er veldig dårlig dersom Norge ikke kan sende hjelp. Er det vilje, så må det gå an på en eller annen diplomatisk måte. Jeg har null forståelse for det motsatte, sier Mathilde Moland til NTB.

LYD: Hør Mathilde Moland

Maktesløs og fortvilet

Mathilde Moland sitter milevis fra sin syke sønn, og får lite informasjon om hvordan han har det - annet enn det media bringer. Hun forteller om en knalltøff tid der hun vet svært lite om hva fremtiden vil bringe.

– Det er forferdelig vondt å sitte her og vite at han er i sin egen verden. Psykisk har han alltid vært veldig stødig og rolig, men nå er han veldig, veldig syk, sier moren til NRK.

LES: - Moland må hjem

Torsdag ble Tjostolv Moland innlagt på psykiatrisk avdeling på sykehuset i Kisangani og rettssaken ble utsatt en uke. Men Mathilde Moland tror ikke sønnen blir frisk nok til å stille i retten neste torsdag.

– Kongos ansvar

At sønnen trolig ikke får helsehjelp fra Norge reagerer hun sterkt på. UD mener det først og fremst kongolesiske myndigheter som har ansvaret for både sikkerhet og helsetilbud for innsatte i kongolesiske fengsler. Det sier kommunikasjonsrådgiver Haakon Svane i UD.

Han understreker at det vil være en særdeles omfattende prosess å sørge for at norsk helsepersonell får gi Moland hjelp og at dette ikke er aktuelt å sette i gang nå.

LES: Furuholmen vender hjem