NRK Meny
Normal

Slik hacket svindlere e-posten hans

Gmail-kontoer hackes nå i stor skala. Thor Kristian Rasmussen ba vennene sine om penger uten å vite om det.

Thor Kristian Rasmussens e-postkonto ble overtatt av andre som ville svindle til seg penger.

NETT-TV: Svindlere overtok e-postkontoen til Thor Kristian Rasmussen.

Mens lærer Thor Kristian Rasmussen fra Flekkefjord underviste elevene sine mandag denne uken, ble han gjort oppmerksom på at andre brukte e-posten hans.

– Jeg fikk telefoner og meldinger i haugevis om at jeg var hacket.

Svindlere hadde overtatt Rasmussens e-postkonto og sendt ut meldinger til hele kontaktlisten hans om at han trengte hjelp.

– I e-posten som ble sendt ut sto det at jeg var i Tyrkia og hadde mistet alt, og at jeg trenger 1850 euro kjapt.

I e-posten går det fram at han venter på svar, men den e-posten ble videresendt til en annen ukjent e-postadresse.

Advarer andre

Rasmussen advarer nå andre mot hackere som bryter seg inn i datamaskinen og overtar e-postkontoen. Han advarer også mot å bruke det samme passordet på flere nettsteder.

Thor Kristian Rasmussen

Thor Kristian Rasmussen fra Flekkefjord er redd for at e-postkontaktene hans også skal få problemer etter hackingen av hans gmail-konto.

Foto: Lars Eie / NRK

– Det er et vanskelig passord som består av både store og små bokstaver og tall, så jeg er overrasket over at det passordet kan ha blitt avslørt.

– Men jeg har dette passordet på diverse andre sider der jeg blir bedt om passord for å komme inn. Jeg har brukt det mye, jeg vet det, sier Rasmussen.

Han har nå byttet passord og sikret seg bedre. Nå vurderer han å anmelde saken.

– Jeg tenker nå på hva som kan skje med alle mine kontakter. Har dette ringvirkninger, så er det mange som kan få problemer.

Et økende problem

Christian Meyer ved Norsk senter for informasjonssikring, NorSIS, sier de har merket en stor økning av folk som får hacket sin gmail-konto.

– Det er en stor industri der ute. De er nesten bygd opp som konserner. Noen prøver å tigge informasjon, andre misbruker informasjon og noen bryter seg inn i større databaser og får tak i brukernavn og passord.

– Så kjøper og selger man personinformasjon som en handelsvare der ute på nettet, sier Meyer.

Og selv om det hjelper å bytte passord, så er ikke det nok, ifølge Meyer.

Har man blitt hacket, må man sperre e-postkontoen.

Brukerveiledning

– Det hjelper alltid å bytte passord, men hvis noen sitter inne der mens du bytter passord, så kan de bare bytte det igjen.

– Vi har laget en brukerveiledning for hva du skal gjøre når skaden først har skjedd. Men det viktigste man skal gjøre er å legge inn en 2-trinnsbekreftelse hos e-postkontoleverandøren og gjerne hos andre også.

– Både Google og Facebook har den typen funksjonalitet i dag, som gjør at du får en sikkerhetskode i form av en tekstmelding eller lignende. Da må svindleren ha tak i både kontoen din og telefonen eller bank-ID brikka di og det er mye vanskeligere enn å bare få tak i en konto.