NRK Meny
Normal

Volkswagen-krise gir billigere strøm

Krisen hos Volksvagen er godt nytt for strømkunder på Sørlandet.

Utsleppsjuks i Volkswagen.

Volkswagen-krisen gir billigere strømregninger, mener LOS.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Volkswagen i utslippskrise er med på å sende strømprisene nedover, sier leder for krafthandel i LOS Andreas Myhre til NRK.

Dermed er krisen hos den tyske bilgiganten godt nytt for strømkunder på Sørlandet, som kan glede seg over at strømprisen ikke har vært lavere på 15 år, ifølge sørlandsbaserte LOS.

Andreas Myhre

Andreas Myhre i LOS: - Globale trender slår inn på strømprisen.

Foto: LOS

– Globale trekk påvirker

Svært fulle vannmagasiner, blant annet etter ekstremværet Petra tidligere i høst, er med på å sende strømprisen til rekordlave dybder.

Ekstremværet Petra har passert Agder og mye av nedbøren har nå gitt seg. Men da det stod på som verst fikk flere merke konsekvensene.

Mye vann i Nidelva da ekstremværet Petra herjet. Det gir billigere strøm nå.

Men viktig er også hva som skjer på verdensarenaen, mener Andreas Myhre i LOS.

– Strømprisen for oss her på Sørlandet påvirkes betydelig av de globale konjunkturene der ute.

Råvareprisfall og situasjonen i Kina har direkte innflytelse på hva kilowattimene med strøm vil koste - i tillegg til den store Volkswagen-snakkisen de siste ukene.

Mange år framover

– Vi kan nesten se at strømprisene går litt ned på grunn av det som har skjedd i Volkswagen. Når den tyske giganten som i 20 år har jobbet med å legge Europa og Asia over på diesel tuller det til, så har det stor betydning for miljømulighetene for politikerne framover, tror Myhre.

– Dette vil ha innvirkning på miljøøkonomi og politikk i mange år framover.

Prisen på strøm per kilowattime var 12 øre i Kristiansand i starten av oktober, ifølge LOS, som er landets tredje største strømleverandør.