NRK Meny
Normal

Strømmer til kirken

Den katolske kirken i Arendal er blitt for liten. Til tider må folk stå utenfor kirka under messer.

Pater Sigurd Markussen foran den katolske kirka i Arendal.
Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Over 900 katolikker fra hele Aust-Agder er nå registert ved St. Franciskus Xaverius kirke på Tyholmen.

Bare siden 2005 er det en økning fra 500. Til sommeren starter derfor utbyggingsarbeider for tre millioner kroner.

Polakker strømmer til

Økt arbeidsinnvandring til Norge er den viktigste årsaken til medlemsveksten. Blant de over 900 som sogner til den katolske kirken i Arendal, er det over 200 polakker.

- Og eksempelvis polske katolikker er vant til å få hjelp av kirken sin. Derfor er det egen polsk menighetssekretær, for antall henvendelser til vår menighet øker, i tillegg at det nå kommer mange flere på messene, sier pater Sigurd Markussen.

- Det offentlige har vært totalt uforberedt på denne økte arbeidsinnvandringen, mener pateren. Han forteller at han og menigheten får spørsmål om å hjelpe til med å skaffe skattekort og hjelpe til når mennesker forteller at de har fått sparken og ikke har rettigheter.

Utvidet kirke til jul

I sommer er det meningen at utbyggingsarbeidet av kirken på Tyholmen starter. Går alt etter planen er arbeidet avsluttet rundt juletider. Da vil det være nesten dobbelt så mange sitteplasser samt flere ståplasser enn nå. Og det blir lettere for funksjonshemmede å ta seg inn i kirken.

Pater Sigurd Markussen med salgsgjenstander.
Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Lørdag 5.april starter kirken et kunstutsalg på Arendal Maritime Hotell der målet er å samle inn omlag 100 000 kroner til utbyggingen av kirken. Til nå er omlag halve byggesummen samlet inn av menigheten som også tar opp lån for å få til utbyggingen.