Voksen plate fra Askil Holm

En ny fase i livet med kone og barn og en annerledes livstil har blitt til nye sanger for Askil Holm. Trønderen har gjort sørlending av seg, og er stolt av å bruke morsmålet i tekstene sine.

Askil Holm

Askil Holm gir ut ny plate.

Foto: Janne Aateigen/NRK

Det har gått to år siden Askil Holm ga ut sin første plate på egen dialekt. Tidligere har han sunget på engelsk, og er blant annet kjent fra samarbeidet «Lind, Nilsen, Fuentes, Holm».

– Når du er yngre kan det være fint å skjule seg bak et annet språk, sier Askil Holm.

– Du føler at du har en avstand til det du skriver. Men da jeg begynte å skrive på norsk, løsnet det for meg. Da jeg kom i trettiårene følte jeg at livet ble tettere og jeg fikk behov for å skrive nærere tekster, forklarer han.

Personlig, ikke privat

Askil Holm innrømmer at plata som heter «Midt i starten av livet» er et album med personlige tekster.

– For meg er det er viktig å skille mellom å være personlig og privat, sier Holm.

– Når andre hører sangene skal de kjenne seg igjen i det jeg har å fortelle. Jeg har brukt mye tid på å bearbeide tekstene så de skal passe for andre, legger han til.

– Det å skrive på min egen trønderdialekt handler både om identitet og om stolthet, fortsetter Askil Holm.

– Jeg er stolt av vise- og folkemusikktradisjonen vi har i Norge, og det er fint å føle at jeg kan bidra til å føre den videre.

Ny låt fra gitarkameraten.

Lekent album

– Musikalsk har jeg forsket litt i et nytt musikalsk landskap på denne plata, forteller Holm.

– Jeg har turt å leke meg i musikken og har gått fra det elektriske til det akustiske, forklarer han.

– Låtene mine har ikledd seg en annen drakt denne gangen og jeg har brukt strengeinstrumenter som mandolin, dobro og fiolin.

– Dette har vært ei plate det har vært fint å skrive og jeg følte det var riktig for meg å lage den nå, forteller Askil Holm.

– Jeg har jobbet med plata i tankene i fem – seks år, men jeg har brukt kort tid på å skrive å produsere den.

Låtene har Holm skrevet sammen med sin faste låtskrivermakker Jon Niklas Rønning og den er produsert i Kleiva Studio i Halden av gitarist og produsent Freddy Holm. Han har produsert plater for blant andre Henning Kvitnes og Elias Askildsen med familie.

– Freddy og jeg utfyller hverandre veldig bra musikalsk, sier Askil Holm og vi har beholdt lekenheten i prosessen. Jeg trenger god tid når jeg skal i gang med ny plate, forteller Askil Holm.

Utgivelse fredag

– Jeg må bruke tid på å reise litt, leve litt og få nye opplevelser. Jeg har lært meg at en plateprosess tar tid. Derfor er jeg fremdeles glad i albumformatet og vil ikke bare gi ut en låt i ny og ne, fortsetter han.

– Det er som en forfatter som skriver ei bok. Han gir jo ikke ut bare et kapittel av gangen, men han skriver og gir ut hele boka, sier musikeren.

Førstkommende fredag er dagen for utgivelse av «Midt i starten av livet» og da blir det plateslippkonsert.

– Den skal spilles i den lille butikken til svigermor og hennes venninne og der er det stappfullt når det 35 mennesker inne, ler Askil Holm.

– Men det blir bedre plass når jeg skal spille i Kilden 7.november, legger den sørlandske trønderen til.

– Jeg gru-gleder meg til å få plata ut, sier Holm.

– Jeg liker godt fasen før jeg gir ut plate. Da har sangene lenge vært bare mine og det er godt å gi dem fra seg til publikum. Den forvandlingsprosessen fra at låtene er bare mine til den blir allemannseie er veldig spennende, smiler en spent Askil Holm.

Askil Holm stiller både med ny plate og en live-låt på SørlandScenen onsdag ettermiddag.

Torsdag stiller Øyvind Nyvoll med plateanmeldelse og skal dele ut poeng fra en til ti i ukas Musikksnakk. Begge dager er klokkeslettet ca 16.30 og kanalen er NRK P1.