NRK Meny
Normal

– Han viftet med kniven mot meg

En Grimstad-mann, som var til stede da Helge Dahle (50) ble drept på en fest i Valle, fortalte retten at han rømte da tiltalte tok frem drapskniven.

Helge Dahle

Helge Dahle ble knivstukket og drept på en privatfest i Valle i Setesdal i fjor vår. Rettssaken mot 40-åringen som er tiltalt startet tirsdag.

Foto: NTB Scanpix - Valle Radio

Kniv

Pølsekniven som ble brukt.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

– Han slo meg i ansiktet og viftet med kniven mot meg, sa mannen i 50-årene da han vitnet i rettssaken i Kristiansand tingrett i dag.

Han var til stede på festen i Valle der 50 år gamle Helge Dahle ble drept natt til 26. mai i fjor. Han kjente hverken drapsofferet eller 40-åringen som er tiltalt, men ble tilfeldigvis med på festen senere på kvelden.

– Ingen krangel

Han var i Setesdal i forbindelse med et jobbmøte og bestemte seg for å overnatte på gården til kameraten sin, stedet der festen var.

Under tiltaltes forklaring tidligere i dag, hevdet han at det oppstod en krangel mellom ham og vitnet. Tiltalte mente han hadde kommet med ufine beskyldninger mot ham.

Dette avviste vitnet i retten.

Aktor og forsvarer

Aktor Beate Rullestad-Jansen og tiltaltes forsvarer, advokat John Christian Elden, her første dag i rettssaken i Kristiansand tingrett.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

– Det var god stemning hele kvelden. Det var ingen uoverensstemmelse mellom oss to.

Da knivstikkingen skjedde, var det kun Dahle, tiltalte og mannen i 50-årene som var igjen i partyteltet der Helge Dahle ble drept. De andre gjestene hadde gått og lagt seg.

Hadde med seg pølsekniv

Mannen i 50-årene så ikke selve knivstikkingen, men fortalte retten om det han mener skjedde før drapet:

– Jeg hadde sovnet i en stol på utsiden av huset fordi noen hadde tatt min seng. Plutselig våknet jeg av at tiltalte slo meg i ansiktet, sa han.

Han forklarte også at han mener tiltalte dro ham opp fra stolen.

Både den tiltalte og vitnet var beruset på dette tidspunktet.

Les flere saker om drapet i Valle her

Mannen hadde tatt med seg en kniv som ble brukt til å kutte pølser tidligere på kvelden.

Det er på dette tidspunktet kniven skal ha blitt tatt frem.

– Han grep etter kniven som lå på borden i teltet og viftet den mot meg, fortalte vitnet.

– Jeg prøvde å sparke kniven bort, men skjønte fort at det beste var å løpe, fortsatte han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Drapet i Valle

Helge Dahle ble knivstukket og drept på en privatfest i Valle i Setesdal i fjor vår.

Foto: SCHRØDER

Fant 50-åringen knivstukket

På dette tidspunktet mener vitnet at 50-åringen som kort tid etter ble knivstukket, satt i en stol like ved.

John Christian Elden

Advokat John Christian Elden forsvarer den tiltalte 40-åringen.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Vitnet løp så ut på et jorde. Etter en liten stund kom han tilbake igjen for å se om situasjonen hadde roet seg. Da lå Helge Dahle på bakken.

– Han sa han hadde blitt knivstukket. Jeg satt meg ned og prøvde å hjelpe ham. Etter hvert skjønte jeg at det beste var å prøve å holde ham i ro til ambulansen kom.

Tiltalte hadde da løpt fra stedet, men ble pågrepet av politiet da de kom. I retten i dag nektet han straffskyld for forsettlig drap. Han mener drapet skjedde i nødverge da den drepte 50-åringen sparket ham.

– Alt ble svart etter sparket. Jeg antar at jeg fikk panikk, sa tiltalte i sin forklaring i dag.

– Det er på det rene at han ble angrepet med et kraftig spark i hodet. Hva som skjedde etter det, vet han ikke, sier tiltaltes forsvarer John Christian Elden til NRK.

Tiltalte har flere voldsepisoder bak seg og fortalte retten og at han vært redd for sinnet sitt. Han sa også at han sliter med depresjoner.

Les mer om hans forklaring her

Kjent radioprofil

Dahle, som var et kjent ansikt i bygda i Setesdal, ble drept med fire knivstikk i brystet. Stikkene førte blant annet til et cirka 11 centimeter dypt kutt som traff den venstre lungen og hjerteposen. 50-åringen ble fraktet til sykehus, men døde senere av skadene.

Flere familiemedlemmer og venner av den drepte var til stede i rettssalen i dag, deriblant moren til Dahle og hans datter.

Det er kalt inn 14 vitner i rettssaken som varer frem til fredag. Retten vil få avspilt lydloggen fra AMK fra drapsnatten.

I dag starta rettsaken der en 40 år gammel mann er tiltalt for drapet på Helge Dahle i mai i fjor. Den tiltalte forklarte seg i Kristiansand tingrett i dag.