Viser smidighet rundt midlertidig oppholdstillatelse

Arbeiderpartiet vil sporenstreks ta opp kampen for at færre asylbarn skal få midlertidig opphold. Samtidig vurderer KrF såkalte «rimelighetsvilkår» i stedet for totalfjerning av ordningen.

Kjell Ingolf Ropstad

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstads uttalelse tyder på at de er mindre rigide enn før med tanke på å fjerne ordningen med midlertidig opphold.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Når vi nå starter jobben med den neste stortingsperioden, er dette en av de første tingene vi kommer til å ta tak i, sier partiets innvandringspolitisk talsmann Stein Erik Lauvås til VG.

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås

Arbeiderpartiets innvandringspolitisk talsmann, Stein Erik Lauvås.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Sammen med regjeringen og Senterpartiet ble Ap med på en innstramning av asylpolitikken i fjor høst. Det førte til at antallet asylbarn som får midlertidig opphold økte dramatisk. Det er nå 302 barn på norske mottak. Utlendingsdirektoratet (UDI) har vedtatt at når disse fyller 18 år, må de ut.

– Ap kommer til å jobbe fram et forslag og vi skal levere det så snart som mulig, fortsetter Lauvås.

KrF, Venstre, SV, MDG og Rødt vil alle fjerne hele ordningen med midlertidig opphold. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad er likevel åpen for forslag for få ned midlertidigheten.

Kjell Ingolf Ropstad på valgvaken

Ropstad er født i Arendal.

Foto: NRK

– Om vi ikke kan avskaffe hele ordningen, må vi ha et sårbarhet- eller rimelighetsvilkår så vi kan sikre flere mindreårige en trygg hverdag, sier Ropstad.

Lauvås sier Ap ønsker å tydeliggjøre reglene om hvilke kriterier som skal legges til grunn i sakene som behandles.