Viser private bilder av sommer, sol, og sørland

Det nærmer seg åpningen av Grimstads nye sjøfartsmuseum, og interessen for den første utstillingen er overveldende, sier museets fagansvarlig.

Sommer, sol, og Sørlandet

Olav Haugsevje og Per Ivar Engevold viser frem noen av de gamle reklameplakatene for plastbåter.

Foto: Miriam Grov / NRK

Fortsatt er det mye som skal på plass før alt er klart for publikum, men tirsdag kunne endelig fagansvarlig, Per Ivar Engevold, pakke ut de første plastbåtmodellene til utstillingen «Sommer, sol og Sørland».

Dette blir den første utstillingen ved det nye sjøfartsmuseet for Aust-Agder, som åpner i Hasseldalen i Grimstad 1. april.

Stiller ut modeller av gamle fritidsbåter

Endelig kan fagansvarlig Per Ivar Engevold begynne å pakke ut båtmodellene fra kassene.

Foto: Miriam Grov / NRK

Nostalgi

Utstillingen «Sommer, sol og Sørland» tar for seg fremveksten av sommerferiekultur og fritidsbåtkulturen.

– Det er en veldig nostalgisk utstilling. Jeg håper vi får inn mange folk som husker disse tidene. Ferie- og fritidskultur er uansett alltid aktuelt, sier fagansvarlig Per Ivar Engevold.

I tillegg til modellene av de første fritidsplastbåtene som ble produsert etter krigen, som er utlånt av båtbygger Herbert Waarum, har museet fått over 800 private bilder og kystferieminner fra folk i hele Aust-Agder.

Utstillingsbåter

Tirsdag startet utpakkingen av plastbåtmodellene som skal stilles ut i det nye Sjøfartsmuseet for Aust-Agder i Grimstad. Modellene er utlånt av båtbygger Herbert Waarum.

Foto: Miriam Grov / NRK

Stor interesse

Det har vært en overveldende interesse for utstillingene, sier Engevold. Antall følgere på museets Facebook-side har økt fra 79 til over 500 på to uker.

– Folk flest har et forhold til båt, både til fritidsbåt og yrkesbåt. Det er noe folk er genuint interessert i.

Gjennom utstillingen «Sol, sommer og Sørland», ønsker museet å vise frem hvordan fremveksten av sommerferiekulturen påvirket den eksisterende kystkulturen.

«... har hvide seil os brakt»

Det vil være to forskjellige utstillinger ved museet fra 1. april. Utstillingen ... «har hvide seil os brakt» vil ta for seg de økonomiske, sosiale og kulturelle sidene ved sjøfarten, og inneholder blant annet eksotiske gjenstander sjømennene tok med seg hjem til Sørlandet.

Halskjede av tenner

Halskjede av mennesketenner, er blant de eksotiske gjenstandene sjømennene tok med seg hjem til Sørlandet.

Foto: Miriam Grov / NRK

Viktig å nå de unge

Museet er opptatt av å engasjere barn og unge i sjøfartshistorien. I tillegg til å teste balansen, kan de yngste prøve sjømannstatovering.

Utstillingen er utformet slik at barna skal lete seg frem til ting selv. Det er stiger som kan klatres i, og hemmelige skuffer som kan åpnes.

Therese Strupstad Hagen

Formidlingsansvarlig Therese Strupstad Hagen, sier det er viktig å nå barn, og unge.

Foto: Miriam Grov / NRK

Formidlingsansvarlig Therese Strupstad Hagen sier et er viktig at museet når de unge.

– Byene langs kysten her i regionen er svært preget av sjøfartshistorien, så det er viktig at barna lærer hvor de kommer fra.

I Hasseldalen, der museet ligger, har det vært verft og rederivirksomhet i over 150 år.

Nett-TV: Signerte avtale i 2013.

I dag ble det skrevet et nytt kapittel i Aust-Agders sjøfartshistorie. En låneavtale mellom skipsreder Atle Bergshaven og Grimstad kommune sikrer lokaler til et eget sjøfartsmuseum for fylket, rett ved Grimstad sentrum.