NRK Meny
Normal

Villig til å gå ned i lønn

Leger vil ha flere stillinger til barneavdelingen.

(Illustrasjonsfoto)
Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

Legene ved barneavdelingen på Sørlandet Sykehus Arendal er villige til å gå ned i lønn for å finansiere to assistentlegestillinger.

Ifølge medisinsk ansvarlig overlege, Gunleiv Byremo, er legesituasjonen på avdelingen blitt verre etter at sykehusene på Agder ble et helseforetak.

Byremo sier til Arendals Tidende at vaktbelastningen er doblet.

- Slik situasjonen er nå må legene ha både forvakt og bakvakt, det vil si dobbelt så høy vaktbelastning som tidligere, sier Byremo.

Vanskelig å få spesialister

Sørlandet sykehus Arendal

Legene ved barneavdelingen på Sørlandet Sykehus Arendal er villige til å gå ned i lønn for å finansiere to assistentlegestillinger.

Foto: Anne Wirsching / NRK

I løpet av de siste par årene har avdelingen hatt problemer med å skaffe spesialister til ubesatte stillinger, selv om stillingene også er utlyst i utlandet. 

Høy vaktbelastning er en faktor som gjør det mindre attraktivt å søke seg til barneavdelingen i Arendal, mener Byremo.

- I valget mellom ”pest og kolera” har vi derfor valgt å gå ned i lønn, for i det minste å få finansiert to assistentlegestillinger og lette vaktbelastningen.

Ligger dårlig an

Det utdannes for få spesialister i barnemedisin på landsbasis, men assistentleger er lettere å få tak i, ifølge overlegen.

Sammenlignet med de øvrige sykehusene i Helse Sør-Øst, tror han Arendal ligger spesielt dårlig an i forhold til rekruttering av spesialister.

- Barneavdelingen i Kristiansand er riktignok noe større, men de har dobbelt så mange leger som oss. Vi var mer jevnbyrdige i utgangspunktet - det vil si før sammenslåingen - men i praksis viser det seg at tyngdekraften trekker ressursene den veien, sier Byremo til Arendals Tidende.

Det som gjenstår før stillingene kan lyses ut, er at fagforeningen godkjenner ordningen.