Ville lempe hele «forslaget i dass»

Refrenget fra et samstemt kor av streikende i sangen til Arbeidsminister Robert Eriksson, var tydelig. Hundrevis av fagorganiserte gikk i dag frivillig til streik mot forslaget til endringer i arbeidsmiljøloven.

Streik på torvet i Kristiansand

– Han vil være grei mot alle, sang de streikende i Kristiansand til Arbeidsminister Robert Eriksson (FrP).

På Sørlandet var det i ettermiddag markeringer flere steder, blant annet på Sam Eydes Plass i Arendal, på torvet i Kristiansand og i Farsund.

Arbeidstakerorganisasjonene LO, Unio og YS stod sammen bak den politiske streiken. Oppslutningen var stor, tross et ufyselig vær.

– Skaper utrygghet

Terje Skyvulstad

Terje Skyvulstad

Foto: Odd Rømteland / NRK

Terje Skyvulstad, nestleder i Utdanningsforbundet, var glad for at så mange trosset regnværet og fikk med seg at forslaget til endringer ble sablet ned både i ord og toner.

– Det er en fantastisk oppslutning om den politiske streiken her i Kristiansand.

– Dette er en veldig viktig sak for regjeringen nå gjør er å skape utrygghet i arbeidslivet, sier Skyvulstad.

Frykter loven kan bli rasert

På Sam Eydes plass i Arendal i ettermiddag, var Agnes Nordgaard, distriktssekretær i LO.

– Vi var spente på grunn av været, men det ser ikke ut som noe kunne stoppe de i dag. Det viser en veldig sterk vilje. Ønsket om denne streiken har kommet nedenfra.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Streik Arendal

Nordgaard sier streiken var nødvendig for å skjerme om arbeidsmiljøloven. Regjeringens forslag er langt mer enn bare en oppmykning.

– Vi har avtaler som vi har jobbet fram, men disse kan nå bli rasert. Det er viktig å ta vare på de for framtiden og for de unge.

– Vi streiker mot endringer av overtid, søndagsåpent og midlertidige ansettelser. Det å ha et trygt arbeidsforhold er veldig viktig, sier Nordgaard.

Hun sier at hun at dagen i dag viser at regjeringens forslag går i er en samfunnsretning vi ikke ønsker, og at streiken kommer til å få resultater.

– Forslaget bør trekkes

Blant de streikende var Karin Bakke som jobber på Kitron;

Karin Bakke

Karin Bakke

Foto: Leif Dalen / NRK

– Jeg selv, mine foreldre, mine besteforeldre og mine barn har så bruk for arbeidsmiljøloven. Den er et rammeverk som gjør at vi kan tenke framover og ta avgjørelser sammen med bedriften til det beste for alle sammen.

– Hva mener du bør gjøres?

– Hele forslaget til endringer av loven bør trekkes, sier Bakke.

Streik Farsund

Også i Farsund samlet misfornøyde fagorganiserte seg.

Foto: Marianne Jakobsen/NRK

Se video:

Folk på gata om streiken.

STREIK I KRISTIANSAND