NRK Meny
Normal

Slik vil de unngå overgrep i russetiden

Russetiden skaper minner for livet – de fleste gode. Hvert år skjer imidlertid overgrep og kriminelle handlinger i tilknytning til russefeiringen. – Ta vare på hverandre, oppfordrer russ og politi.

Russepresidenter og ordenssjef

Ordenssjef i politiet i Kristiansand og russepresidentene Maren Klakegg og Vilhelm Møller Launes oppfordrer russ til å ta vare på hverandre, særlig når man er på store treff med mange russ.

Foto: Morten Rosenvinge/NRK

Flere store arrangører i russetiden samarbeider i år med Amnesty Norge om en kampanje kalt «Nei er nei».

– Det er viktig at arrangørene promoterer slike kampanjer, så må vi på skolene følge etter. Én slik sak vil være én for mye, sier Vilhelm Møller Launes, som er russepresident ved Vågsbygd videregående skole.

Russepresident ved Tangen videregående skole, Maren Klakegg, sier jentene på bilen hun er med på har regler om å ikke gå alene når de er på russetreff.

– Gå sammen med noen. Ikke gå alene. Gå to og to når man skal på do, sier hun.

Dersom man ser noen som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, må man hjelpe dem, selv om man ikke kjenner dem, påpeker Klakegg.

– Ser du ei jente som ligger i grøfta, så hjelp henne bort til Røde Kors eller noe slikt. Det er viktigere enn å løpe videre å ha det gøy selv. Det kan faktisk skje noe, sier Klakegg.

Politiet: – Snill russ i år

Politiet i Kristiansand er godt fornøyd med russens oppførsel så langt i år. Tirsdag måtte imidlertid politiet fjerne russ fra en rundkjøring i Kristiansand etter kasting av egg mot biler og flaskeknusing.

– Soving i rundkjøring er ikke noe stort problem. Knusing av flasker derimot vil vi ikke ha. Heller ikke eggkasting eller andre ting som går utover tredjeperson, sier ordenssjef i politiet Dag Tallaksen.

Russepresident Launes vedgår at slik eggkasting ikke er bra.

– Én ting er å kaste på hverandre, men mot biler som ikke har noe med russen å gjøre er selvfølgelig ikke bra, sier han.

Kommende helg er det stort treff for sørlandsrussen på Odderøya. Politiet forbereder seg sammen med arrangøren.

– Vi må godkjenne arrangørens sikkerhetsopplegg og kan gi råd og vink. I år har vi for eksempel lagt inn at vann skal være lett tilgjengelig. Man skal ikke trenge å stå i ølkøen for å få vann, som kan forebygge overoppheting og høy beruselse, sier Tallaksen.

Artikkelen fortsetter under bildeserien

– Dette har vi ventet på i 13 år

Parkeringsplassene ved de videregående skolene er nå fylt opp med russebiler og mange er i gang med å ta knuter.

– Da jeg kom på skolen i dag satt én russ under pulten og to andre knyttet skolissene sammen. Det er kjempegøy å se røde dresser over hele skolen og at folk engasjerer seg, sier Klakegg.

Launes fremhever samholdet som det beste med russetida.

– Med en gang vi fikk på dressene ble ting annerledes. Det er en spesiell stemning nå. Alle er snille og hyggelige med hverandre. Vi opplever noe vi har ventet på i 13 år, sier Launes.

Hørselvern i bilen

NRK Sørlandet får sitte på med Launes og kameratene Eirik Løvstad og Simon Christensen i russebilen «Wrecking balls». De er tre av totalt åtte eiere av bilen som ruller rundt og rister i takt med musikken fra det overdimensjonerte musikkanlegget.

– Vi hadde en diskusjon på hva bilen skulle hete. Med det fete anlegget vi har kom vi fram til at «Wrecking balls» er et bra navn; det knuser, forklarer de.

Bilen har så stort anlegg at gutta har med hørselvern i bilen.

Bilen åtte eiere har brukt om lag 10 000 kroner hver på den. Det synes de er helt greit:

– Hvis du sammenligner det med et feriebudsjett er det ikke så mye. 10 000 for en måneds ferie er tvert imot billig, sier de.

I påska kjørte de «Wrecking balls» til russetreff i Halden. Kommende helg venter et treff for sørlandsrussen på Odderøya og de anser det store russetreffet i Kongeparken om et par uker som russetidens høydepunkt.

Saken fortsetter under lydklippene

Ingen i arresten

Politiets ordenssjef har forståelse for at man som russ slår seg litt løs, men understreker at lover og regler gjelder for alle.

– Er du russ så er du russ. Man har vært russ selv og må tenke litt tilbake, men det er en linje man ikke må krysse, sier Tallaksen.

– Heldigvis har vi ikke hatt noen russ i kjelleren i år, altså noen som er tatt for noe, og det er et veldig positivt tegn, sier Tallaksen.

Russepresidenten fra Tangen er enig:

– Man skal kunne tenke tilbake på de gode minnene, ikke ting man ikke burde gjort, sier Klakegg.