Vil stoppe netthets

Starts Svein Mathisen har fått nok av det han kaller en tsunami av hets på Internett. Nå tar han opp kampen, og får støtte fra mange hold. 

Stig Inge Bjørnebye går av som trener i Start

Ble hetset på nett.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Tidligere Start-trener Stig Inge Bjørnebye og sports- og mediedirektør Svein Mathisen har den siste tiden blitt utsatt for grov hets på flere norske debattfora.

- Jeg tror ikke dette er et fotballproblem. Det er et samfunnsproblem som må tas på alvor, sier Mathisen.

Netthetsen har funnet sted blant annet på sidene til flere store norske medier.

 - Det er ikke slik at jeg ikke tåler kritikk. Vi legger oss flate for de feil vi har gjort, sier han.

Mathisen innrømmer at mye har vært gjort galt i fotballklubben i år. Men grensene for kritikk er langt overskredet, sier han.

- Tsunami

- Plutselig bryter denne tsunamien, denne flodbølgen, ut fra nettet. Den bryter gjennom den personlig sfæren og gjør at du treffes på en måte du ikke er forberedt på, sier han engasjert.

Han har fått mange overraskende henvendelser.

- Når barn og familie leser dette og klapper deg på skuldra og lurer på hvordan det går, må du ta dette alvorlig til slutt.

Uskyldige rammes

Han sier at flere personer som burde vært skånet for hetsen, ble berørt.

- Det gikk langt over streken. Mennesker som overhodet ikke har noe med saken å gjøre fikk problemer på grunn av dette, tordner Mathisen.

Han legger hele ansvaret på ansvarlige redaktører i de ulike mediene.

- De må rydde opp i denne forurensningen, sier han.

Supportere rydder opp

Starts supporterklubb Menigheden har allerede satt i gang et arbeide for å rydde opp på sine nettsider. Menigheden tar sterk avstand fra hetsen, sier pressetalsmann Rolf Eivind Berntsen.

Starts supportere, Menigheden

Menigheden

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

- Vi har allerede stengt ute en rekke brukere. Det gjør vi ved å stenge ip-adressene som er den unike adressen for hver bruker, sier han.

Pressefolk støtter

Per Edgar Kokkvold som, er generalsekretær i presseforbundet, støtter kritikken.

- Jeg forstår reaksjonene fra Mathisen og Bjørnebye. Mange av disse karakteristikkene har ingenting i det offentlige rom å gjøre, sier han.

Kokkvold mener dette viser at redaksjonene må skjerpe rutinene, og sørge for en mer hyppig kontroll og bedre overvåking.

- Det er ingen tvil om at redaktørene har det personlige og fulle ansvar for medienes innhold, sier han.

Fraskrevet ansvar

Per Edgar Kokkvold

Per Edgar Kokkvold

Foto: Roald Berit / SCANPIX

Kokkvold peker på at de fleste redaktører har sagt at nettmediene skal ha samme journalistiske standard som trykte medier og etermedier.

- Men i praksis er det en del redaktører som har fraskrevet seg ansvaret, og overlatt det til leserne. Slik kan det ikke være, sier Kokkvold.

Svært mange nettsteder lar folk debattere eller komme med meningsytringer anonymt. Svein Mathisen mener dette gir negative muligheter.

- Det er de ansiktsløse og navnløse som her har fått et forum der de slenger rundt seg med påstander som er helt ville. Vi kan ikke ha det sånn. Enkeltpersoner må beskyttes slik at de ikke blir drevet til vanvidd, sier han.

Mathisen mener nettstedene må kreve at debattantene identifiserer seg før de kommer med innleggene. Kokkvold støtter ham langt på vei.

- Anonymiseringsretten er sentral for ytringsfriheten. Men det er ingen grunn til at karakteristikker av mennesker skal være anonyme.

Nettaviser bremser

Han avviser at dette har noe med sensur å gjøre.

- Dette har med redigeringsansvar og informasjonsansvar å gjøre, sier han.

Men nettavisene spesielt har hittil satt en stopper for endringer i reglene for publisering. Ifølge Kokkvold har presseforbundet to ganger forsøkt å stramme inn på reglene uten å lykkes i å få med alle medlemsorganisasjonene.