Hopp til innhold

Vil stoppe forfallet i Tvedestrand

Aust-Agder fylkeskommune vil bruke 2,5 millioner kroner på byfornyelse i gamle Tvedestrand sentrum. I dag er mange bygg preget av forfall.

Video a5fafbab-71c8-4525-bd2a-c6cb0ed2ceb4.jpg

Se video: Den gamle delen av Tvedestrand sentrum har i mange år vært preget av forfall. Nå blir kanskje noe gjort for å få liv i de gamle trehusene igjen. Det er på høy tid, mener bypatriot Marit Bjorvatn.

Tvedestrand sentrum

Mange bygg i gamle Tvedestrand sentrum forfaller.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Marit Bjorvatn

Turistguide Marit Bjorvatn tar ikke turistene med til de mest forfalne gatene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Tvedestrand sentrum

Mer forfall...

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Tvedestrand sentrum

Mer forfall...

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Tvedestrand sentrum

Mer forfall...

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Jan Dukene

Ordfører Jan Dukene i Tvedestrand sier politikerne ikke er tilfreds med tilstanden i gamle sentrum.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Tellef Inge Mørland (Ap)

Tellef Inge Mørland sier fylkeskommunen og kommunen nå må sette seg ned og finne ut hva som kan gjøres med forfallet.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Folk i Tvedestrand er fortvilet over hvordan deler av sentrum ser ut. Folketomme gater og hus i forfall er lett å finne i sørlandsbyen.

Marit Bjorvatn, som selv kaller seg «Tvedestrandspatrioten», er bekymret over tilstanden på mange gamle bygg i byen.

– Jeg skulle ønske at det var noen som kunne si at dette skal vi klare å få fint igjen, men jeg tror det har gått for langt, sier Bjorvatn.

Hun har i over 20 år stolt vist fram byen i sitt hjerte, når hun guider turister gjennom sentrum. Men til noen deler av gamle sentrum nekter hun å ta turistene med.

– Jeg synes her ser ikke bra ut. Jeg vil ikke vise folk hvor fælt det faktisk kan bli. La oss håpe det snur, sier Bjorvatn.

Få som bor i sentrum

Tvedestrand er en av mange byer som opplever gode tider om sommeren og dårlige om vinteren. Om vinteren er det få mennesker her og flere hus stor tomme.

Ordføreren i byen sier framsida av byen har blitt baksida.

– Det er klart at vi ikke er tilfreds med dette, hverken politikerne eller innbyggerne. Vi har en del utfordringer i forhold til andre kommuner, nemlig at vi har et bosettingsmønster som en landkommune, med relativt få mennesker i Tvedestrand sentrum, sier Jan Dukene.

Gir 2,5 millioner til fornyelse

Og dette har ført til stilstand i byen, ifølge ordføreren. Men da Aust-Agder fylkeskommune i går sluttførte sitt budsjett, ble det satt av 2,5 millioner kroner til et prosjekt rundt byfornying i sørlandsbyen.

– Nå må vi sette oss sammen med kommunen og lage et konkret prosjekt for hvordan vi kan få til en fornying av de gamle delene av sentrum i Tvedestrand, og hvordan vi kan skape ny aktivitet i de lokalene, sier Aps gruppeleder i fylkestinget, Tellef Inge Mørland.

Men om pengene skal investeres, må også Tvedestrand kommune stille opp med tilsvarende beløp, krever fylkestinget. Og det vil kommunepolitikerne mest sannsynlig si ja til. Ordføreren lover i alle fall bedringer.

– Noe må gjøres, det tror jeg alle er enige om. Men hvordan og hva og hvem, det vet jeg ikke, sier bypatriot Marit Bjorvatn.