NRK Meny
Normal

Vil starte oppdrett av australsk hummer

– Oppdrett av australsk hummer vil være minst like profitabelt som lakseoppdrett, hevder gründer Steinar Johansen. Han venter utålmodig på tillatelse til oppstart.

Australsk hummer

Denne hummeren kan det bli flere av på Sørlandet. En gründer vil starte oppdrettsanlegg i Grimstad.

Foto: Privat

Johansen vil starte oppdrett av australsk ferskvannshummer i et lukket oppdrettsanlegg i Grimstad, og sier det vil gi 40–50 nye arbeidsplasser.

Gunn Kristin Osaland

Gunn Kristin Osaland seksjonssjef i Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

Australsk hummer er imidlertid en fremmed art i norsk fauna og mattilsynet har bedt Vitenskapskomiteen for matsikkerhet vurdere eventuell risiko knyttet til å innføre arten til Norge.

– Mattilsynet og miljødepartementet har i fellesskap bestilt en risikovurdering. Siden dette er en ny art å drive oppdrett på i Norge, må vi forsikre oss om at det ikke medfører fare for dyrehelse og dyrevelferd å innføre den, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Gunn Kristin Osaland.

Må vente

Steinar Johansen

Steinar Johansen er glad i hummer og vil nå starte oppdrett av australsk hummer.

Foto: Privat

Vitenskapskomiteen består av landets fremste ekspertise på matsikkerhet. Komiteen skal ha sin vurdering klar 20. november. Johansen synes det er lenge å vente.

– Sommeren 2014 ble arten tillatt importert til akvarier i Norge, derfor synes jeg det er rart at dette må risikovurderes nå, sier han.

Han påpeker at oppdrettet skal skje i lukkede anlegg og at arten ikke vil overleve i norsk natur.

Har tro på en stor næring

Johansen tror oppdrett av australsk hummer vil bli en stor næring i Europa, og er ivrig etter å bli blant de første som går i gang.

– Et lite anlegg på Kanariøyene produserer allerede, og på Island er man i gang med forskningsproduksjon. Får vi ikke starte med oppdrett her i Norge, vil det komme i Danmark og andre land. Dette må komme, mener Johansen.