Vil sprette sjampanjen for «hen» og «hin»

Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad har kjempet for retten til å kalle seg «hen» og «hin» i årevis. Professoren er glad for at Arbeiderpartiet åpner for muligheten for et tredje alternativ til kjønn i partiprogrammet.

Pirelli Benestad i sofa

Esben Esther Pirelli Benestad med kollega Hanne Kro Sørborg.

Foto: Iris Elin Ullvang / NRK

– Det er bare en naturlig fortsettelse. Når noen av oss ikke får rett til rett kjønn, så er det noe som mangler, sier sexolog og professor ved Universitetet i Agder Esben Esther Pirelli Benestad.

Da Venstre kom med samme forslaget i 2016 fikk de ikke nok støtte. Dersom Arbeiderpartiet igjen får makt ved et eventuelt regjeringsskifte kan forslaget få gjennomslag.

Sjampanje på kjøl

– Blir det feiring hvis dette blir en realitet?

– Vi har alltid en flaske sjampanje vi, smiler Pirelli Benestad.

Sverige og andre land som Nepal og Australia har fra før av innført alternativet. Sexologen mener at det har ligget i gjære lenge.

– Vi snakker gjerne om tredje alternativ, ikke kjønn, fordi noen som vil ha det alternativet ikke anerkjenner «kjønn» som sådan. Dette har naturen bydd på lenge.

Professoren er en av få åpne transpersoner i Norge og har i mange år vært en forkjemper for å få innført «hen», og også «hin» som Pirelli Benestad selv identifiserer seg som.

Europride Pirelli Benestad

Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad med kona Elsa Almås. Bildet er tatt på festivalen Europride i 2014.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Viktig mangfold

Hanne Kro Sørborg er prosjektleder i Songdalen kommune og jobber med Pirelli Benestad på et prosjekt om seksualundervisning.

– At det bare fins to alternativ er det mange ungdommer som ikke forholder seg til. De blir skuffet når verden putter dem i bokser. En mulighet til å si «jeg er noe annet», det er det mange som syns er viktig, forteller hun.

På jobben møter hun unge mennesker som sliter med spørsmål rundt kjønn.

– En sa «hvordan skal jeg si dette til noen?». Hun var usikker på hvilket ord hun skulle bruke om seg selv og hvordan forklare det til de andre.

Sørborg mener det er viktig at det gjenspeiles på papiret, i form av dokumenter og pass.

SKAL VI DANSE Pirelli Benestad

Da Esben Esther Pirelli Benestad var deltager i 'Skal vi danse' i 2007 ble det oppstyr da dommer Trine Dehli Kleve oppfordret Pirelli Benestad til å holde seg til enten kvinne- eller manneklær. Her med dansepartner Ingrid Beate Thompson.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Føle seg velkommen

Pirelli Benestad sier det alltid vil være noen som ikke føler de passer som verken jente eller gutt, og dermed ikke føler seg velkomne.

– Hvis vi skal ta på alvor at vi har en kultur for alt menneskelig, så må vi lage en kultur for alt menneskelig.

Sexologen mener at nordmenn burde være klare for det nye alternativet og viser til forskning.

– Nesten 25 prosent av verdens befolkning har allerede det alternativet, så det er på tide.

Selv om Sverige var tidlig ute, syns ikke professoren at Norge nødvendigvis er trege.

– Vi er i den første fjerdedelen hvis vi er kjappe nå. Det er kjempefint at Ap setter det på programmet sitt, la oss håpe de ikke stryker det.