NRK Meny
Normal

Vil skjerpe reglene for uttak etter Marcussen-bråk

Friidrettsforbundet vil trolig skjerpe reglene for uttak til internasjonale mesterskap. I fremtiden kan utøverne måtte klare kravet i mesterskapssesongen for å bli tatt ut.

Ida Marcussen

Ida Marcussen har kommet i mål på 800-meteren i Beijing, som var siste øvelse. Marcussen oppnådde 5684 poeng og endte på 25.-plass i VM.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

– Resultater oppnådd sesongen før, i for eksempel sjukamp, vil nok ikke gjelde for kvalifisering. Man må dermed oppnå resultater samme sesong som mesterskaper er, sier visepresident i Norges Friidrettsforbund, Tore Hordnes til NRK.

Tore Hordnes og Ronny Nilsen

Visepresident i Friidrettsforbundet, Tore Hordnes (t.v.) og sportssjef Ronny Nilsen, under NM i Haugesund i tidligere denne måneden.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Til VM som pågår i Beijing nå hadde utøverne både sesongen i fjor og i år på å klare kravet. Slik har det vært i mange år.

Klarte man kravet i fjor måtte man imidlertid også vise til god form også i år. Det vil si resultater i nærheten av kravet.

– Målte selv

Bakgrunnen for den ventede innskjerpingen er tvilen knyttet til hvordan sjukjemper Ida Marcussen kvalifiserte seg til årets VM.

Marcussen klarte VM kravet i fjor, noe hun og treneren mente burde holde til å bli tatt ut til Beijing-VM.

Forbundet krevde at hun viste til god form, noe trener Lucas Udelhoven gjorde ved å vise til resultater oppnådd i Sør-Korea i juli.

I ettertid viste det seg imidlertid at sportssjef Ronny Nilsen i friidrettsforbundet hadde oppfattet at resultatene var oppnådd under et stevne i Sør-Korea.

Marcussen har selv forklart at de aktuelle resultatene i lengde og på 100 meter var gjort utenfor konkurranse. Hun begrunnet dette med at de ikke fant stevner i Sør-Korea.

Det skal ha vært trener Lucas Udelhoven selv som stod for målingen av resultatene.

Marcussen

Kvalikresultatene til sju-kjemper Ida Marcussen har ført til etterspill. Her med trener Lucas Udelhoven.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Vurderinger for ulike øvelser

Toppidrettsutvalget innstiller kriterier for styret i friidrettsforbundet. Hordnes presiserer at saken må behandles først, men tror utvalget vil gå for en slik innstilling.

– I kjølvannet av denne saken ser jeg for meg at vi innstiller på dette, sier Hordnes.

Hvorvidt reglene skal være like for alle øvelser må diskuteres. Hordnes trekker frem at enkelte øvelser har langt færre konkurranser i løpet av en sesong en andre.

– Én ting er sjukamp hvor det er mange konkurranser, men problematikken gjelder også øvelser som 50 kilometer kappgang og maraton. Vi må har en grundig diskusjon på dette i utvalget, sier Hordnes.

Han tror også utøverne vil være tjent med strengere regler.

– Da vet de nøyaktig hva de har å forholde seg til. Vi må unngå slike situasjoner som vi fikk denne gangen, sier Hordnes.

NRK har ikke lykkes med å få noen kommentar fra Ida Marcussen eller Lucas Udelhoven til denne saken. De to er i skrivende stund fortsatt i Beijing.