Vil registrere alle hummerfiskere

Det haster med å få innført en pålagt registrering for alle som fisker hummer. Det mener både havforskere og fritidsfiskere.

Alf Ring Kleiven

Havforsker, Alf Ring Kleiven, ved Havforskningsinstituttet Flødevigen i Arendal må i dag telle antall hummerteiner manuelt. Å innføre påmelding til hummerfiske vil gjøre det mye enklere å påse at fisket skjer i lovlige former.

Foto: Erik Wiig Andersen/NRK

I dag tidlig startet årets hummerfiske og ekspertene vet fortsatt lite om hvor mange som fisker, og hvor mye av havets cardinal som tas. Norges fritids- og småfiskerforbund i Risør, Småfisker'n, er utålmodig etter å få kontroll på situasjonen.

– Det blir fiska mye ulovlig, så en registrering hadde vært fint. Jeg håper det kommer fort, slår fritidsfisker og leder for forbundet, Finn Arvid Moland, fast.

Lav hummerbestand

Finn Arvid Moland

Fritidsfisker og leder for Norges fritids- og småfiskerforbund, Finn Arvid Moland, mener det er mye ulovlig hummerfiske som foregår, og hilser en lovpålagt registrering velkommen.

Foto: Privat

Moland mistenker at det blir fisket mye ulovlig blant dem som ferierer på Sørlandet om sommeren, og tror lokale fiskere er mer opptatt av hummerbestanden langs sørlandskysten enn de som bare er på besøk.

– Skal vi bevare bestanden av hummeren, må vi gjøre et eller annet, sier han.

Det har de senere årene kommet nye, strengere regler for hummerfisket, men så langt er det ifølge forskerne ingen tegn til at dette har hjulpet på bestanden. I fjor på denne tiden meldte Havforskningsinstituttet at hummerbestanden var lavere enn de hadde trodd, og varslet at flere restriksjoner ville komme.

Lovpålagt registrering

Havforsker Alf Ring Kleiven viser frem en av de registrerte hummerne han har fanget i hummerreservatet ved Flødevigen i Arendal.

Under hummerfisket kjører forskeren rundt med båt i Tvedestrands-området og teller antall teiner i sjøen manuelt, for å få en oversikt over omfanget av fisket; en tidkrevende og unøyaktig prosess.

Nå håper havforskeren på at det blir lovpålagt registrering av hummerfiskere, slik det er for fiske i innlandsvann og elver.

– Fritidsfiske står for opp mot 80 prosent av fiske på hummer på Sørlandet, så det er klart av vi har null oversikt over hvor mye som tas ut. Det er en kjempejobb for forvaltningen å gjennomføre gode tiltak. Men med en påmeldingsordning til hummerfiske så hadde vi fått mye bedre verktøy for å ta vare på hummerbestanden, sier Kleiven.

Hummerfiske

Minstemål for hummer i hele landet er 25 cm. Er den mindre enn dette skal hummeren kastes ut igjen. Nå vurderer Fiskeridirektoratet å også frede hummer over 32 cm. Forskning viser nemlig at den store hummeren er mest fruktbar.

Foto: Erik Wiig Andersen/NRK

Vurderes av fiskerimyndighetene

En elektronisk påmeldingsordning for alle som ønsker å delta i hummerfiske, vil gjøre det enklere for Havforskningsinstituttet å følge hummerbestanden fra år til år.

– Da kan vi enkelt få ut lister, og følge opp grupper av fritidsfiskere gjennom hummersesongen. På den måten kan vi beregne total fangst, og følge utviklingen, forklarer Kleiven.

Og fisker du hummer uten å ha registrert deg, vil det gå som ulovlig fiske.

Forslaget vurderes nå av Fiskeridirektoratet med høring til våren, og tiltaket kan bli innført når neste års hummerfiske dras i gang første oktober.