– Dette blir de viktigste sakene i 2016

Politiske saker som omhandler flyktninger og integrering står øverst på ønskelisten for det kommende året for to av landsdelens ungdomspolitikere.

Kai Steffen Østensen og Tove Welle Haugland

Kai Steffen Østensen (AUF) og Tove Welle Haugland (KrFU) ble utfordret til å skrive en liste over de viktigste politiske sakene i 2016.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Ungdomspolitikerne Kai Steffen Østensen (21) fra Vanse på Lista og Tove Welle Haugland (25) fra Kristiansand, er samstemte i hva som blir den viktigste saken det kommende året.

– Virkeligheten har blitt en helt annen

Begge blir utfordret til å sette opp en liste over de tre viktigste politiske sakene i 2016. Mens Kai Steffen Østensen (AUF) skriver «asylsøkere og flyktninger» øverst på sin liste, skriver Tove Welle Haugland (KrFU) «integrering».

– Er det en ting jeg har lært som politiker, er det at jeg ikke kan vite hvordan fremtiden blir. I mai i fjor trodde jeg at vi skulle ta imot 8000 flyktninger i løpet av dette året. Virkeligheten har blitt en helt annen, sier Haugland.

I tillegg til å sitte i sentralstyret i KrFU, er hun også representant for partiet i Kristiansand bystyre.

Det siste året har hun fått være med på å prege politikken i hjembyen, også når det gjelder hvordan flyktninger som kommer til kommunen blir tatt imot.

I det kommende året ønsker hun å ha fokus på integrering.

Kai Steffen Østensen og Tove Welle Haugland

De unge politikerne foran listene de har skrevet over hva som bli viktigst i 2016.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Feil utvikling

Kai Steffen Østensen (AUF) brenner også for denne saken. Han liker ikke det nye forslaget om innstramming av reglene når det gjelder asylsøkere.

– Det er en feil utvikling av politikken vi bør føre, sier han.

Østensen har mange politiske verv. I tillegg til å være fylkesleder for Vest-Agder AUF, er han representant for Arbeiderpartiet i Farsund kommunestyre og i Fylkestinget.

Selv om Østensen og Haugland er samstemte i det første punktet på listen, spriker det på de to andre.

Likestilling, miljø, landbruk og psykisk helse

På andreplass på lista har Østensen «likestilling».

– Jeg er ikke bare opptatt av likestilling mellom kjønn, men også på tvers av etnisk tilhørighet, likestilling for homofile, lesbiske, transpersoner og mennesker med nedsatt funksjonsevne. Dette må vi sette det på dagsorden, sier han.

Haugland har skrevet «miljø».

– Miljø blir en kjempeviktig sak. Jeg er opptatt av et godt miljø i byen og i fylket. Vi skal diskutere en ny kommune. Da er det viktig å prøve å få den grønnest mulig, sier hun.

På tredjeplass har Østensen «landbruk». Haugland har skrevet «psykisk helse».

Begge gleder seg til å ta fatt på et nytt politisk år.