NRK Meny
Normal

Russen slakter bestemoraksjon

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) vil redusere voldtekter i russetida. Men russen er skeptisk, og kaller det hele et dårlig forsøk.

Russ

Kari Henriksen (Ap) ønsker at bestemødre skal ta ansvar overfor sine guttebarnebarn.

Foto: HANS-OLAV LANDSVERK / NRK

«Snakk med gutten om at nei betyr nei. Tja er ikke ja. Du har ansvar for å vite at seksuell kontakt/handlinger er ønsket av partneren. Også hvis du er full.»

Det er budskapet i Kari Henriksens (Ap) bestemoraksjon mot voldtekt i russetida. Bestemoraksjonen er rettet mot bestemødre til russegutter, og målet er å redusere antall voldtekter og seksuelle overgrep.

– Vi vet hvilke konsekvenser en voldtekt får for jentene som blir utsatt for det, men det får også store konsekvenser for guttene som utfører. Derfor oppfordrer jeg bestemødre til å ta en samtale med russeguttene sine, sier Henriksen.

– Dårlig forsøk

Men russen selv er skeptisk til aksjonen. Russepresident i Lillesand, Knut Halvor Rismyhr, tror ikke aksjonen vil ha noen effekt.

Knut Halvor Holthe Rismyhr

Russepresident ved Møglestu videregående skole i Lillesand, Knut Halvor Rismyhr, mener Henriksens aksjon ikke kommer til å funke.

Foto: Privat

– Jeg vil kalle det et dårlig forsøk. Jeg tror jeg snakker for de fleste gutter når jeg sier at dette ikke vil funke. Voldtekt er ikke akkurat det man prater med bestemor om, sier han.

Rismyhr legger til at han i stedet kommer til å støtte opp om Amnestys årlige russekampanje mot voldtekt.

Russepresident på Dahlske videregående skole i Grimstad, Torstein Hamran, er enig.

– Jeg tror ikke denne aksjonen slår helt an. Den spiller i hvert fall på at bestemor må ha en viss autoritet, sier Hamran, som likevel roser Henriksen for initiativet.

Sendte melding til barnebarnet

Henriksen håper at aksjonens budskap vil spre seg på sosiale medier.

– Jeg tok tak i bestemorrollen fordi jeg er bestemor selv. Jeg har følt på ansvaret som kvinne, og for å formidle riktige holdninger til våre sønner og barnebarn, sier hun.

Hører russegutter på bestemødrene sine når det gjelder dette?

– Kanskje ikke. Men jeg tror de hører mer på bestemor enn på mor.

Henriksen er selv bestemor til en gutt som er russ i år. Hun har sørget for at han har fått forebyggende informasjon om voldtekt.

– Jeg har sendt ham en melding med budskapet til aksjonen. Jeg ønsket han lykke til, og minnet han på at nei er et nei, sier hun.

Har du fått svar?

– Nei, ikke ennå.