NRK Meny
Normal

Vil lokke kvinner til politikken

I Gjerstad skal de nå prøve å få flere kvinner inn i politikken. De sju kvinnene i kommunestyret skal forsøke å lokke andre kvinner mandag kveld.

Inger Løite

Varaordfører Inger Løite (Ap) er en av sju kvinner i bystyret i Gjerstad som vil lokke andre kvinner til politikken.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Britt Tove Stokke

I en annen kommune på Sørlandet, i Hægebostad, er Britt Tove Stokke eneste kvinne i kommunestyret. (Arkiv).

Foto: Sander Heggheim/NRK

– Vi må bare innse at det er altfor få kvinner som engasjerer seg og tar politiske verv. Slik er det også i Gjerstad, sier varaordfører Inger Løite fra Arbeiderpartiet.

– Nå tenker vi at vi vil prøve noe nytt for å fange opp noen av de dyktige damene vi vet er i Gjerstad. Så vi inviterer til et åpent og uformelt møte der vi kan gi litt informasjon, sier hun.

Vil vise hva politikk innebærer

Kvinner er underrepresentert i politikken i landsdelen, og det vil de altså gjøre noe med i Gjerstad.

– Da kan kvinnene som kommer lukte litt på hva dette innebærer, og høre litt på de erfaringene vi har gjort oss, sier Løite.

– De fleste er jo engasjerte i et eller annet. Og nå vil vi vise dem mulighetene de har til å kunne påvirke utviklingen i bygda, sier hun.

Alle de sju kvinnene i kommunestyret, av 21 representanter totalt, stiller opp på møtet for å snakke varmt om det å være politiker.

Det gjør de uavhengig av parti.

– Det er litt viktig at vi gjør dette tverrpolitisk. Det ufarliggjør det litt på den måten at alle partiene er der, og at det ikke er forpliktende for noen å binde seg til et parti, sier Løite.

– Viktigst med engasjement

Møtet skal finne sted på Lyngrillen i Gjerstad klokken 20.00 mandag kveld.

Nå håper de sju kvinnene at andre kvinner vil stille opp, uansett alder.

Og dersom det skulle bli stinn brakke, innser varaordføreren at de sju kvinne likevel kan måtte begynne å kjempe for å få kandidatene til sitt parti.

– Dersom det er noen som ønsker å bli med, så må vi jo kjempe for å få dem på rett liste, sier hun.

De fleste er jo engasjert i et eller annet. Og nå vil vi vise dem mulighetene de har til å kunne påvirke utviklingen i bygda.

Inger Løite, varaordfører Gjerstad (Ap)

– Men uansett er det viktig at kvinner engasjerer seg. Om det blir det ene eller andre partiet får så være, men jeg skal prøve å få dem til mitt parti, selvfølgelig, sier Løite fra Arbeiderpartiet.

– Hvorfor skal man gå inn i politikken, til langdryge møter og gjentakelser fra andre politikere, er det verdt det?

– Ja, jeg mener det. Men vi må være ærlige mot de vi møter. Det er en jobb å være i politikken, og man må ofre noe av fritiden sin, sier hun.

– Men skal du påvirke, må du være der makta er, og der beslutningene blir tatt, men det er en jobb, og det må man være innstilt på.

– Men det er morsomt?

– Veldig morsomt og veldig lærerikt, sier Løite.