Hopp til innhold

Vil hjelpe sørlands-gründere å lykkes

Psykolog og gründer Oscar Blakstad ønsker å bedre kårene for gründere på Sørlandet. Selv har han hatt stor suksess med å utvikle psykiatribehandling på nett og passerer snart en million brukere.

Geir Hammersmark og Oscar Blakstad

Geir Hammersmark og psykolog og gründer Oscar Blakstad ønsker å bedre kårene for gründere på Sørlandet. I dag åpnet et helt nytt innovasjonshus i Kristiansand.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Det burde vært et bedre miljø for folk som ønsker å skape noe. Ideer er ofte ganske sårbare i begynnelsen. Man må vite hvordan man får inn penger for eksempel og hvordan ideen kan bli bærekraftig. Det kan være ganske vanskelig, sier Blakstad til NRK.

Onsdag åpnet et helt nytt innovasjonshus i Kristiansand. Målet er å nå kreative sjeler på Sørlandet som har en god ide som de trenger hjelp til å realisere.

Fra 20 til en million brukere

Oscar Blakstad

Psykolog Oscar Blakstad ønsker å bedre kårene for gründere på Sørlandet.

Foto: Leif Dalen / NRK

Blakstad har selv hatt stor suksess med sitt gründerarbeid.

I tillegg til å være psykolog driver han et nettsted rettet mot forskning. Arbeidet går ut på å lage verktøy for helsearbeidere og forskere.

Det er litt som å lete etter nålen i høystakken. Vi tenker at det kanskje er bedre å lage en magnet og prøve å få nålen til å komme til oss

Oscar Blakstad, gründer og psykolog

– Ideen oppstod i det små. Jeg jobbet med forskning for mange år siden og fant opp et verktøy for de forskerne jeg jobbet sammen med. En dag var det en av forskerne som sa at dette verktøyet burde vært internettbasert, forteller Blakstad.

Siden ideen ble lansert har det ballet på seg for sørlendingen.

– Det startet med rundt 30 besøkende. Neste måned passerer vi mest sannsynlig en million brukere per måned. Det er et godt tall, slår Blakstad fast.

– Trenger noen som kan få ideene raskt ut

Tross suksessen mener han at gründere, spesielt på Sørlandet, trenger bedre kår.

– EVA-senteret, som eksisterer fra før av, er et kjempebra tiltak for dem som for eksempel ønsker å starte en kafe eller en ny bedrift. Men hvis man har en ide som er helt utenfor boksen, en helt vill ide, trenger man i å komme i kontakt med folk der ute som kan satse og få de raskt ut i verden, sier Blakstad.

Geir Hammersmark

Prosjektleder Geir Hammersmark forteller at det nye innovasjonshuset i Kristiansand står klart til å ta imot sørlendinger som ønsker å realisere sine ideer.

Foto: Leif Dalen / NRK

Geir Hammersmark er prosjektleder for innovasjonshuset som åpnet i Kristiansand i dag. Huset er tilknyttet til Kunnskapsparken på Gimlemoen i Kristiansand.

– Vi er veldig klare til å ta imot mennesker med den type visjoner som Blakstad har. Det pågangsmotet han har er svært viktig for næringsutvikling i regionen vår, sier prosjektlederen.

– Som å lete etter nålen i høystakken

Blakstad mener det befinner seg mange kreative sjeler med en god ide på Sørlandet.

– Noen av dem er vi allerede i kontakt med. Men jeg tror de aller fleste ikke har kontakt med innovasjonsmiljøet. Det er litt som å lete etter nålen i høystakken. Vi tenker at det kanskje er bedre å lage en magnet og prøve å få nålen til å komme til oss.

Hammersmark ønsker å hjelpe folk med å realisere sine drømmer og ideer, og tror de kan tilby god hjelp og veiledning, selv om de ikke kan hjelpe med kapital.

– I vårt miljø har vi tidligere gründere med både gode og dårligere erfaringer og som kan overføres til unge gründere som ønsker å slå gjennom. På lang sikt håper vi at dette huset ikke bare skal tiltrekke seg idehavere, men også investorer.

NRK Sørlandet
Spiller nå
Her stjeler beveren ved 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,91 kr
Dyrest kl. 08 2,78 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %