Hopp til innhold

Vil likevel selge «sukkerfri» brus

På onsdag får bryggeriet nye etiketter, med påskriften «mindre sukker». Og fra mandag 22. november fortsetter salget av julebrusen.

Øystein Føreland

BRUS: Frabrikksjef Øystein Føreland risikerer å måtte tømme ut 30 000 liter «sukkerfri» julebrus. Nye etiketter gjør at CB fortsetter produksjonen av julebrusen.

Foto: Ane Lindahl/NRK

– Vi kommer til å produsere samme julebrus uten sukker, men vi forandrer etiketten. Fra før står det sukkerfri på etiketten, nå vil det stå med mindre sukker, sier fabrikksjef Øystein Føreland til NRK.no.

På direkten i NRK Sørlandets formiddagsradio fikk fabrikksjefen vite at julebrusen kan selges.

Telefonstorm

I går skrev fvn.no at salget av CBs sukkerfrie julebrus måtte stoppes. Det skjedde etter at en forbruker med diabetes hadde fått en reaksjon, etter å ha drukket den sukkerfrie julebrusen. Selv om en person angivelig skal ha reagert, har fabrikksjefen fått mange henvendelser fra andre diabetiker.

– Vi har fått enormt mange telefoner fra diabetikere som ikke har reagert, og som mener at det er helt trygt for diabetiker og drikke denne brusen, forteller Føreland.

Det har vært mange stressende timer etter at bryggeriet ble opplyst om hendelsen på tirsdag.

– Vi har hatt det hektisk internt, for å finne ut hva vi skal gjør videre. I tillegg har det vært en storm av kunder som har ringt inn og som har vært nervøse for at de ikke skal få kjøpt julebrusen, sier fabrikksjefen.

Kan bli tømt ut

Bryggeriet har gjort en analyse av brusen på eget laboratorium, men fant ingen feil. Nå sjekkes brusen ved et eksternt laboratorium for å sjekke om alt er riktig i forhold til reglementet. I følge reglene regnes brus som har under 0,5 % med sukker, som sukkerfri.

I dag står flaske på flaske med den sukkerfrie julebrusen på lageret til Christianssands bryggeri. Rundt 30 000 liter er kjørt tilbake til bryggeriet fra distributører. All brusen som har vært ute i butikkene, og som må ha ny etikett på, vil enten bli tømt ut eller bli solgt i kasser fra fabrikken.

– Vi må ta stilling til om vi kan selge det ut her i bryggeriet etter at vi har fått svar fra laboratoriumet i neste uke, sier han.