Normal

– Ballett er en spesiell livsstil

Snart kan livet til ballettdanser Silas Henriksen fra Arendal bli til dokumentarfilm.

Silas Henriksen

Silas Henriksen ble headhuntet fra Nasjonalballetten i Oslo til Nederlands Dans Theater i Amsterdam.

Foto: Miriam Grov / NRK

29 år gamle Silas Henriksen er en av landets fremste ballettdansere og har hatt suksess både nasjonalt og internasjonalt.

For tida danser han i et av verdens mest anerkjente moderne kompanier, Nederlands Dans Theater.

Nå planlegger regissør Kenneth Elvebakk dokumentar om arendalitten.

Silas Henriksen

Ballettdanser Silas Henriksen

Foto: Presse

– Silas er en veldig flott danser som har fått utrolig mye ros, både i media og i dansemiljøet, fordi han er så dyktig. Han har også et veldig flott utseende og er veldig dedikert og målrettet i forhold til det han gjør, sier Elvebakk.

Lyst til å filme dansen

Han står bak dokumentarer som «Den hemmelige klubben», «Rabalder», «Jenter med baller» og «Hyttedrømmen». I neste uke er hans foreløpig siste prosjekt «Ballettgutter» første dokumentar ut på Kortfilmfestivalen i Grimstad.

I fire-fem år har Elvebakk fulgt tre tenåringsgutter som ønsker å bli profesjonelle ballettdansere. Nå ønsker han å komme tettere på Silas Henriksen, i en ny dokumentar om ballettdans.

– I «Ballettgutter» som jeg nettopp har laget, føler jeg at jeg gjerne skulle gått enda lenger i det å filme dans. Da jeg tok kontakt med Silas var det for å gå enda lenger for å finne gode måter å filme dans og ballett på.

– Samtidig har jeg lyst til å gå dypere i Silas som karakter og i relasjonen hans til kjæresten Tove, som er motefotograf og liker å fotografere Silas, sier Elvebakk.

Travel 29-åring

Henriksen er akkurat ferdig med innspillinga til popartist og kunstner Nils Bechs siste musikkvideo og lørdag er det verdenspremiere på Nederlands Dance Teather Spiritwalking i Amsterdam, med koreografert Sol León og Paul Lightfoot.

Likevel vil Henriksen mest sannsynlig takke ja til å medvirke i Elvebakks prosjekt.

– Det er veldig smigrende at folk er interessert i meg og i dans. Prosjektet er i startfasen, så jeg vet ikke hva det blir, men jeg tror det kan bli et spennende prosjekt.

– Det å være danser er en kort karriere og det er så mange øyeblikk som jeg ønsker at jeg alltid kommer til å huske. Det er mange øyeblikk som jeg selvfølgelig vil huske, fordi de setter sånn spor, men jeg synes det er fint at jeg kan ha noe håndfast å se tilbake på.

– Dette er en spesiell livsstil. Jeg tror vi også kan få til en ny vri på dokumentarsjangeren, sier Henriksen.

Det er gått fire år siden Henriksen ble headhuntet fra Nasjonalballetten i Oslo til Nederlands Dans Theater i Amsterdam. Nylig signerte han for ett år til ved NDT, men neste år vil han tilbake til Nasjonalballetten.

Høye mål

Regissør Kenneth Elvebakk ønsker i filmen å fokusere på hva som skjer med mennesker som har høye mål og store forventninger til seg selv, og håper å få med danseren på det.

– Mange kunstnere som finner sammen har så høye mål i forhold til de kunstneriske tingene de holder på med at det går ut over forholdet deres. Jeg har lyst til å utfordre Silas og Tove til å gå inn og kjenne på det.

– Silas har fortalt at hvis det skjer noe galt på scenen, så kan han gå og tenke på det i flere uker, og det påvirker også forholdet. Vi får se om vi får det til, men det er i alle fall en film jeg har lyst til å lage og som vi holder på å utvikle akkurat nå, sier Elvebakk.