NRK Meny
Normal

Vil lage «Arendalsuka junior»

Engasjerte mennesker mellom 13 og 18 år møtes i helga i Kvinesdal når festivalen Ung makt arrangeres for første gang.

Ung Makt

Ett av arrangementene på Ung makt er en fargefest der det er meningen at man skal kaste pulver i ulike sterke farger rundt seg.

Foto: Mira Svartnes Thorsen

Ungdomsrådene har savnet en arena på tvers av kommunegrenser for å ha det gøy, inspireres og lære om hvordan de kan få mer innflytelse og makt. Derfor ble ideen om en slik festival født, ifølge festivalsjef Mira Svartnes Thorsen i Kvinesdal kommune.

Mira Svartnes Thorsen

Festivalsjef Mira Svartnes Thorsen ber engasjerte ungdommer på festival.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Dette er et politisk møtested for unge i hele fylket, som er engasjert på en eller annen måte. Vi ønsker at Ung makt skal utvikles til en inspirerende og gøy arena, sier Svartnes Thorsen.

Festivalen er gratis for ungdom som har vært eller er med i elevråd eller ungdomsråd.

Leking og læring

Svartnes Thorsen ber alle som har en ungdom i familien som er litt mer engasjert enn gjennomsnittet, eller som de skulle ønske var litt mer engasjert enn gjennomsnittet, om å få ungdommene på festival.

Kvinesdal kommune er vertskap for festivalen, og arrangørene er Sjumilssteget i Mandal kommune, Kvinesdal kommune og Ungdommens fylkesting (UFT). Helga består av leker og aktiviteter, workshops og konserter.

– Ung makt feirer og fremmer unges makt i landet, byen og i eget liv.

– Vi skal ha masse leker og aktiviteter for å bli kjent og knytte kontakter på tvers av kommunegrenser. Det er noe ungdommen selv har ytret ønske om, slik at de kan skaffe seg allierte i sin ungdomspolitiske kamp.

Lørdag er det kurs og workshops i internasjonal politikk, om hvordan man lager et arrangement og bruker det for å få innflytelse, et kurs om kropp og seksualitet, og et kurs om design av din egen by.

– Vi prøver å gi dem kunnskapene de ber om. Ungdommene har vært med på å utvikle denne festivalen, og det er også derfor konsertprogrammet har blitt som det har blitt; et hitlisteparty, sier Svartnes Thorsen.

Arrangementet er partipolitiske nøytralt og fritt. Målet er 100 festivaldeltagere og 600 som kommer på konsertene.