Hopp til innhold

Vil forby doping

Doping ødela helsa hans. Nå vil han hindre andre i å gjøre det samme.

Kjell Robin Larsen

Kjell Robin Larsen brukte doping i mange år, og vil nå jobbe for at ikke andre skal gjøre det samme som ham.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

I løpet av seks år brukte Kjell Robin Larsen over en million kroner på dopingmidler. I dag er han ufør, og sliter med alvorlige helseplager.

Den tidligere "boleren" i Arendal kjemper nå for å få et forbud mot de farlige stoffene.

Han vil at andre skal slippe å gå i den samme fella som ham selv.

- Det begynte i det stille, men så tok det helt av og det ble en eller to sprøyter før trening hver dag, eller kanskje to ganger om dagen. Så galt var det, sier Larsen.

Video nsps_upload_2008_12_4_19_44_42_2763.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Vil kjempe mot doping

Som så mange andre gutter på hans alder, begynte Larsen å trene styrke som 17-åring. Han prøvde anabole steroider for første gang i 1998. I dag er 33-åringen ufør på grunn av skadene han pådro seg etter dopingmisbruket.

Mange støtteerklæringer

Nå har Larsen startet en egen forening, hvor han kjemper for et forbud mot de farlige stoffene. Derfor har Larsen kontaktet politikere, fylkeslege og Justiskomiteen med ett mål for øyet.

- Det er å få en lovendring. Og å drive holdningsskapende arbeid. Jeg har fått gode tilbakemeldinger både fra politikere og fylkeslegen. Det rører meg veldig at jeg får mange gode tilbakemeldinger.

Slik det er i dag er det ulovlig å selge og kjøpe anabole steroioder, mens det er lov å bruke. Larsen mener at også bruken må kriminaliseres.

- Politiet får da et verktøy de kan bruke. Hadde jeg som 23-åring fått en smekk på fingeren av politiet, er det stor sannsynlighet for at jeg hadde sluttet.

- Et stort problem

Larsen får støtte fra fylkeslege Anne Sofie Syvertsen i Aust-Agder. Hun mener dopingbruk har blitt et stort problem i fylket.

Anne Sofie Syvertsen

Anne-Sofie Syvertsen støtter Kjell Robin Larsen, og synes det er bra at han tar opp problemet.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

- Vi har indikasjoner på at det er et ikke ubetydelig problem her. Psykriatrisk avdeling har tidligere gått ut og sagt at de ser konsekvensene; ved innleggelser til psykriatrisk avdeling, personer som går i akutte psykoser, personer som får personlighetsforstyrrelser, de blir mer aggresive og mer impulsive.

- Det er klart det er tragisk for mennesker å få utløst psykoser eller psykiske lidelser på grunn av doping. Og det at noen som har vært i miljøet og som kjenner rekrutteringa, kjenner bruken på kroppen, og gir doping et ansikt, er selvfølgelig veldig bra, sier Syvertsen.

- Gir meg ikke før det er forbudt

Arbeiderpartipolitiker Freddy de Ruiter er en av politikerne som lenge har jobbet for å forby dopingbruk - han jobber også sammen med Kjell Robin Larsen. Han mener Larsens erfaringer nå må brukes for å få opp kunnskapene om dopingmisbruk på "gateplan".

- Når en tidligere bruker stiller seg i spissen har vi en gylden mulighet til å sette fokus på doping som foregår på treningsstudio og i hjemmene til folk. Jeg håper vi får skaffet ressurser til et prosjekt som kan øke kunnskapen om dette nå, sier de Ruiter.

Freddy de Ruiter

Freddy de Ruiter sier han ikke vil gi seg før dopingbruk er forbudt ved lov.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Han jobber internt i Ap for å få et lovforbud, og håper at det blir en realitet i nær framtid.

- Problemene med doping ser ut til å være større i Arendal og Aust-Agder enn andre steder, og jeg håper Arendal kommune kan få i gang et prosjekt for å bygge kompetanse og få ut informasjon til de unge. På sikt bør vi jobbe sammen med lokale- og regionale helsemyndigheter - og kanskje også Helsedepartementet og Helsedirektoratet.

- Vi kan brøyte litt vei og gjøre noe her som kan få en nasjonal overføringsverdi. Vi kan bygge kompetanse her som flere kan dra nytte av. Idretten gjør en stor jobb, men det gjøres en for dårlig jobb i helsevesenet, og på grasrotplan. For få har kunnskapen som trengs, sier de Ruiter.

Han tror omfanget av dopingbruk er større enn de fleste tror, og etterlyser et større engasjement rundt saken.

- Bruk av doping skaper så mange problemer. Mange får seinvirkninger, mye tyder på at doping fører til økt bruk av vold og noen dør til og med av dette i ung alder. Samfunnet kan ikke akseptere dette. Jeg vil fortsette å jobbe knallhard for å få et forbud mot doping, og gir meg ikke før det er forbudt.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %