NRK Meny
Normal

Vil konfiskere telefoner

Kampen mot sexkundene i Agder skal intensiveres.

Kriminalsjef Arne Pedersen, Agder politidistrikt.

Kriminalsjef Arne Pedersen vil ta flere av dem som kjøper sex og er villig til å ta nye metoder i bruk.

Foto: Einar Kleveland / NRK

Politiet i Agder vil intensivere jakten på sexkunder på Sørlandet og vurderer å ta mer kontroversielle metoder i bruk, ifølge kriminalsjef Arne Pedersen.

Politiet vurderer blant annet å konfiskert mobiltelefonene til prostituerte, for å finne ut hvem som har vært i kontakt med jentene.

– Det er en aktuell metode og det er lovlig. Men vi må selvfølgelig balansere metodenen våre i forhold til utfordringene, sier Pedersen.

LES: Smuglet kvinner med privatfly

LES: Sexsalg fra flere leiligheter

LES: Frykter mindreårige ble tvunget med

Politiet i Hordaland har i forbindelse med etterforskninga av en halliksak konfiskert telefonene til flere prostituerte. Deretter har de tatt ut telefonloggen, og funnet ut hvem som har vært i kontakt med jentene. På denne måten sporer politiet opp sexkundene, og konfronterer dem via telefon - om de har kjøpt sex. Flere av mennene har ifølge VG lagt kortene på bordet og godtatt en saftig bot, for å unngå at saken kommer opp i rettssystemet.

– Vanskelig balanse

Pedersen forstår at flere trolig vil reagere på en slik fremgangsmåte, og at det å konfiskere telefonene til de prostituerte kan oppleves som krenking av personvernet. Likevel vurderer politiet på Agder å ta i bruk lignende metoder.

– Det er en vanskelig balanse, det er det. Men dersom økninga blir så kraftig som vi ser blant annet i bergensområdet, så må også metodene intensiveres for å slå tilbake utviklinga, sier Pedersen.

Vil ikke varsle arbeidsgiver

Politiet i andre deler av landet har også tatt i bruk kreative metoder for å ta sexkjøperne og skremme dem vekk. VG skriver i dag at i Bergen kler kvinnelige politispanere seg ut som prostituerte for å infiltrere miljøet, mens politiet i Trondheim vil varsle arbeidsgivere til dem som blir tatt. Så langt vil ikke politiet på Agder gå, sier Pedersen.

– Å varsle arbeidsstedet er i alle fall ikke en aktuell problemstilling i forhold til de sakene vi jobber med her. Personlig synes jeg det er å gå vel langt.

Fortsatt mange prostituerte

Ifølge Prohjelpa er antallet prostituerte i Kristiansand høyere enn noen gang. Og et raskt søk på en av eksortesidene på nettet bekrefter at det er flere som tilbyr sine tjenester i dag.

LES: Flyttet fra gata til nettet

– Det viser seg at lovverket som kom ikke har hatt den effekten som enkelte ønsket seg. Vi ser at vi er tilbake på omtrent det samme nivået som før loven trådet i kraft. Det viser seg nå at det skjer litt mer i det skjulte og at det er mer utfordrende å avdekke.

Politiet på Agder har fått øremerkede ressurser i kampen mot prostitusjon etter at forbudet mot sexkjøp trådde i kraft fra nyttår. Målrettet jobbing og skyhøye bøter til tross - kriminalsjefen tviler på at det er mulig å bli helt kvitt prostitusjonen.

LES: Tror loven vil virke

– Det tviler jeg på. Også fra andre land ser vi at det er nesten umulig å få til. Til det er det nok for mye penger i omløp, og man har også ofte bakmenn som sitter og styrer det hele, sier Pedersen.