NRK Meny
Normal

Vil integrere flyktninger kjappere

Et dyrkingsprosjekt i Grimstad denne sommeren har nå blitt til kompetansetivende kurs for asylsøkere og flyktninger.

Asylsøkere på kurs i dyrking

– De får gjøre noe de er interessert i, og som de har gjort i landet de kommer fra. Det gjør at de blomstrer, sier flyktningkonsulent i Grimstad kommune, Astrid Aasen.

Får kompetanse

Det startet i sommer, med at flyktninger fra Grimstad, Lillesand og Birkenes skulle få dyrke grønnsaker i parseller. Nå har det utviklet seg til et eget undervisningsopplegg som gir kompetanse på videregående nivå.

Asylsøkere på dyrkingskurs

Asylsøkerne lærer om norske klimaforhold. Noe kaldere enn der de fleste flyktningene har røtter.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Asylsøkerne lærer om gartnerdrift og planter i et prosjekt kalt Grønn trivel, i regi av Søgne videregående skole.

Mange av flyktningene har drevet med jordbruk tidligere, og parallellt med dyrking gjennom sommeren har de fått norsk språktrening.

Astrid Aasen

Flyktningkonsulent Astrid Aasen i Grimstad kommune mener kurset får flyktningene til å blomstre.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Grønne dusker ligger tett i en kasse på bordet. Under duskene henger det fast små gulrøtter, som Hoshang Bakr plukker fram.

– Kan du knipe av og spise, og kjenne om det smaker gulrot? spør lærer Aud Maren Rosseland.

– Jeg liker dyrking, sier Hoshang. – Og så alle ting i Norge, legger han smilende til.

Dialog gjennom tolk

Flyktningene kommer fra forskjellige land, mange av dem er syrere. – Det er en utfordring at alt går gjennom en tolk, men det er veldig gøy. Vi får en dialog gjennom tolken, og det er det jeg synes er gøyest med dette kurset, sier Rosseland.

Prosjektet Grønn trivsel har blitt til med støtte fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

– Ideen er at vi skal integrere flyktninger kjappere og bedre enn hittil, sier prosjektleder Arne Aarflot.

Ved fullført kurs får de papirer fra videregående skole.

Hoshang Bakr og Aud Maren Rosseland

Hoshang Bakr har høstet gulrøtter fra egen dyrking.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK