Vil innføre «Goodie-bag» på restauranter

Kristiansand kommune vil innføre resteposer på serveringssteder for å hindre at mat blir kastet i søpla.

Mann drar fram doggybag. Kvinne putter pizza i pose. Par bestiller mat. Venninder spiser pizza. Nært av pizza. Restaurantkjøkken hvor daglig leder hiver to pizzastykker i søpla. Gjester putter pizzabiter i pose.

Kristiansand har som ambisjon å bli den beste byen på å ikke kaste mat. Nå skal det legges til rette for at restaurantgjester kan ta med seg mat hjem.

CO₂ i atmosfæren
416,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,0°C
Les mer  om klima

– Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42 kilo mat i året. Det må vi gjøre noe med, sier daglig leder i Klimaalliansen, Arne Otto Iversen.

Han representerer én av flere miljøorganisasjoner som skal samarbeide med Kristiansand kommune for å nå målet politikerne vedtok i desember i fjor. Byen skal bli best i landet på å ikke kaste mat.

Vil innføre resteposer

Derfor har kommunen og samarbeidspartnerne søkt Miljødirektoratet om støtte til en rekke tiltak.

Ett av dem er å innføre resteposer på serveringssteder.

Klimaalliansen som skal ha hovedansvar for denne delen av prosjektet, har som mål at mer enn halvparten av spisestedene, og minst 8000 restaurantgjester, i løpet av året skal ta med seg overskuddsmaten hjem.

Arne Otto Iversen

Daglig leder i Klimaalliansen, Arne Otto Iversen, sier at å innføre resteposer er ett av flere tiltak Kristiansand kommune ønsker å innføre.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Ifølge Iversen må det en handlingsendring til.

– I USA er det veldig vanlig å ta med restene hjem. I Norge er det nok mange som kvier seg for det. Man vil ikke virke gjerrig, sier han.

Iversen sier at næringsforeningen i byen er positiv til tiltaket, og at de vil oppfordre sine medlemsbedrifter til å spørre kundene om de vil ta med seg restene hjem.

Kaster mat som kan brødfø en million mennesker

Ifølge Iversen har nordmenn blitt litt mer bevisste på å ikke kaste mat i søpla, men fortsatt er det mye å hente.

Ifølge matvarebransjens beregninger, kaster nordmenn årlig mat nok til å brødfø én million mennesker.

Å redusere matsvinn vil få ned klimagassutslippene. Det vil også ha positiv effekt på andre områder.

Ifølge Fremtiden i våre hender, kan det frigjøre jordbruksareal. I tillegg kan folk flest spare både tid og penger. Danske beregninger viser at en gjennomsnittsfamilie kan spare 7200 kroner i året på å slutte å kaste mat.

Kastet mat

I gjennomsnitt kaster hver nordmann 42 kilo mat i året.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

300 søknader

Peppes Pizza i Kristiansand har god erfaring med resteposer.

– Det er alltid noe som går i søpla, men det er lite, sier daglig leder Lisa Suggelia.

Om Kristiansand kommune får støtte til klimasatsingen, vil resteposer eller «Goodie-bager» som de skal hete, bli å finne på serveringssteder fra sommeren av.

Prosjektleder i Miljødirektoratet, Kirvil Stoltenberg, sier at kommunen vil få svar på søknaden før sommeren.

– Det har kommet inn mer enn 300 søknader. Summene det søkes om er mer enn det dobbelte av midlene vi kan dele ut. Mange vil få nei og mange vil få ja, sier hun.

Om Kristiansand får ja på sin søknad, er for tidlig å si, men Stoltenberg synes det er flott at kommunen har så høye ambisjoner.

Av andre tiltak Kristiansand kommune ønsker å sette i gang, er å få matsvinn på agendaen i barnehager og skoler, samt å rekruttere barnefamilier som skal kartlegge eget matsvinn og teste ut tiltak for å redusere dette.

Lisa Suggelia

Daglig leder for Peppes Pizza i Kristiansand, Lisa Suggelia, sier at de har god erfaring med bruk av resteposer. De fleste gjestene tar med restene hjem, noe som fører til at restauranten kaster lite mat.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Over halve klassen i karantene - nå kan det bli annerledes

Anita Thorsen og Knut Eckhoff, Norgesplaster

Norgesplaster blir i Vennesla - opp mot 60 beheld jobben