Hopp til innhold

– Trist at ulvejegere blir truet

Over 12.000 jegere har lisens til å felle ulv i Norge, men trusler og hets gjør at mange er redde for å stå fram. John Willy Kaldal fra Froland er en av dem som tørr.

Flere ulv er sett på Sørlandet de siste ukene. I Froland har flere hundre registrert seg som ulvejegere, men mange av dem er redde for å stå fram.

Ulvejeger John Willy Kaldal synes det er synd at folk ikke tørr å være åpne om at de jakter ulv i frykt for hets og trusler.

– Jeg skyter ulven hvis avstanden er god nok, sier Kaldal som er en av 150 innbyggere i Froland som er registrert som ulvejeger.

Kaldal har hatt lisens til å jakte ulv i 10 år, men har aldri selv kommet så nær at han har skutt selv.

– Viktig med åpenhet

47-åringen kjenner mange som har blitt hetset og truet på livet for å være åpen om at de er ulvejegere.

– Det må jo være lov til å være åpen om hva man selv mener uten å bli trua eller hetset. Selvsagt er det ubehagelig å få for eksempel en drapstrussel på sms fra en anonym avsender, sier han.

Men John Willy Kaldal mener det er viktig at ulvejegere, som han selv, er åpne om det slik at debatten rundt ulvejakt ikke blir ensporet.

– For oss er ulven et kjempeproblem. Å finne dyra dine revet i hjel og være redd for at noe skal skje er vondt, sier 47-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

John Willy Kaldal

John Willy Kaldal på jakt etter ulv i skogene i Froland i Aust-Agder.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Holder jegernes navn hemmelig

Øyvind Froland

Leder i viltnemnda i Froland, Øyvind Froland gir ikke ut informasjon om ulvejegerne i hans området til noen på grunn av mulig hets og trusler.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

I Agder har det blitt ganske vanlig at jegere har fellingstillatelse på ulv. I Vest- og Aust-Agder er 1800 ulvejegere registrert. På landsbasis har over 12.000 jegere fellingstillatelse på ulv, de aller fleste er fra før av elgjegere.

Leder i viltnemnda i Froland, Øyvind Froland, har valgt å ta støyten for ulvejegerne. Navnene på dem som er med i skadefellingslaget hans, er ikke nevnt noen steder. De står oppført i en egen bok, som han holder hemmelig.

Grunnen er at noen av jegerne tidligere har blitt hetset og fått trusler fordi de jakter på ulv.

– Det er ikke noe greit for folk å bli hetset. Derfor får ingen vite hvem som har lisens, sier Froland.

Lovlig jakt

Ulvejakt er en lovlig form for jakt som skjer i kontrollerte former. I forkant av eventuell jakt på ulv, kan jegerne ringe ulvetelefonen for å sjekke at det fortsatt er lov til å skyte ulv.

Rovviltnemnda har nå gitt fellingstillatelse på én ulv i region 2, som består av Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.

De som er registrerte lisensjegere og har avlagt storulvprøve for inneværende jaktsesong, har lov til å felle ulv.