Prioriterer ikke å sjekke båtførerbevis

Politiet på Agder kommer ikke til å prioritere å ta de som ikke har båtførerbeviset.

Politibåten i Kristiansand

Politiet kommer ikke til å prioritere å ta de som ikkke har båtførerbevis, men vil sjekke dette i forbindelse med andre kontroller til sjøs.

Foto: Reidar Mosland / NRK

Den nye loven med krav til båtførerbevis for de som er yngre enn 30 år gamle og som vil kjøre båter over 8 meter eller med mer enn 25 hestekrefter, trer i kraft 1. mai.

Men selv om den nye loven trer i kraft i morgen, har bare en av fem sørlendinger som trenger beviset tatt båtfører­prøven.

Politiet på Agder vil ikke øke beredskapen til sjøs, og kommer ikke til å prioritere å ta de som ikke har båtførerbevis, men vil sjekke om båtførerne har nødvendig bevis i forbindelse med vanlige rutinekontroller.

Politiet regner dermed med at mange båtførere uten båtførerbevis vil bli tatt i slike kontroller.

Ris bak speilet

5000 kroner i bot og tap av førerretten i inntil ett år, er straffen for de som blir tatt uten å ha gyldig båtførerbevis.

Fra 1. mai er nesten 12.000 sørlendinger født etter 1. januar 1980 pålagt å ha båtførerbeviset for å kunne kjøre båter over åtte meter, eller med mer enn 25 hestekrefter.

Men så langt har bare en av fem personer i Vest-Agder tatt båtførerprøven. (artikkelen fortsetter under video)

Video Fire av fem mangler båtførerbevis

I Aust-Agder har en av fire tatt båtførerprøven, og det er nest best i landet, etter Finnmark, viser tall fra Norsk Test som står bak selve teoriprøven.

Til tross for at politiet ikke øker beredskapen når den nye loven trer i kraft, vil mange fortsatt bli tatt.

Det tror lederen for Agder-politiets båttjeneste, Kenneth Fidjeland.

– Vi kommer ikke til å stå i et smalt sund og stanse båter for å sjekke om folk har båtførerbevis, men vi kommer til å be om dette når vi stanser båter i forbindelse med andre kontroller, sier Fidjeland.