Vil ikke kommentere syn om Gud og 22. juli

Få PDK-kandidater til fylkestingsvalgene i Aust- og Vest-Agder vil si om de er enig i at terroren på Utøya var en straff fra Gud eller ikke.

Skjermdump Jan Ernst Gabrielsen

Flere partikolleger er uklare på om de er enig med avgått fylkesleder Jan Ernst Gabrielsen eller ikke.

Valglogo

Nå avgått fylkesleder i Vest-Agder for Partiet De Kristne, Jan Ernst Gabrielsen, mener at terroren på Utøya var en straff fra Gud.

– Partiet har kommet med en pressemelding og Gabrielsen er ikke lenger fylkesleder. Jeg forholder meg til partiet, sier 1.-kandidat i Vest-Agder, Arnstein Fedøy.

Betyr det at du tar avstand fra uttalelsene?

– Partiet har uttalt seg om dette så det er ingen vits i å ringe rundt å prøve å få andre svar.

Men selv om partiet har kommet med en offisiell uttalelse, lurer jeg på om Gabrielsens meninger har gjenklang i partiet eller om han står alene. Støtter du de meningene?

– Du spør om det samme bare på en annen måte og svaret mitt er det samme; jeg forholder meg til partiet, svarer Fedøy.

Nekter å uttale seg

Heller ikke 1.-kandidaten i Aust-Agder vil snakke om saken.

– Den saken kommenterer jeg naturligvis ikke, svarer Johannes Hemmingby i en SMS til NRK.

Onsdag ble det klart at fylkeslederen i Vest-Agder, Jan Ernst Gabrielsen, trekker seg etter å ha støttet innholdet i boka «22. juli-profetien».

Fylkeslederen i Buskerud støtter Gabrielsen og kaller AUF fiender av Gud.

Fra sentralt hold har partiet tatt avstand fra uttalelsene. Partisekretær Jan Ingvaldsen har opplyst at ledelsen vil ha samtaler med flere i partiet om deres meninger om boka.

– Langt ute i tåka

En i Agder som vil prate er Olav Kristen Fjærli, som står på 3. plass på listen for Aust-Agder. Han tar klar avstand fra uttalelsene.

– Jeg håper Gabrielsen er misforstått. Tanker om at terroraksjoner og naturkatastrofer er en straff fra Gud er så langt ute i tåka man kan komme, sier Fjærli.

Også Kjell Henning Bjørnstad som er 2.-kandidat Vest-Agder gjorde det klart på NRK Sørlandets TV-sending onsdag, at han ikke støtter uttalelsene.

Se TV-reportasje om saken:

Utspillet fra Jan Ernst Gabrielsen i Partiet De Kristne, om at Gud tillot 22. juli-terroren, har skapt sterke reaksjoner. Det har også ført til at Gabrielsen trakk seg som fylkesleder i Vest-Agder i dag. Men han står ved sine uttalelser.

Kjente ikke til saken

NRK har kontaktet de fire øverste på partiets lister til fylkestingsvalgene i Aust- og Vest-Agder.

I Vest-Agder har 3.-kandidat Linda Kristensen ikke svart på henvendelsene, mens Kenneth Gordon Østhassel som står på 4. plass ikke har fått med seg bråket.

– Jeg har jobbet mye overtid i det siste og ikke fulgt med. Umiddelbart hørtes det mistenkelig ut, men jeg kjenner ikke saken og vil derfor ikke kommentere den.

– Ingenting med partiet å gjøre

Lisbeth Houlsken er 2.-kandidat i Aust-Agder. Hun ønsker ikke å kommentere meningene til Gabrielsen, men legger til at boken han refererer til ikke har noe med partiet å gjøre.

Den fjerde kandidaten i Aust-Agder, Reidun Songe, er bortreist og føler ikke hun kjenner saken godt nok. Hun understreker også at utsagnene representerer Gabrielsens private syn og ikke partiets politikk.