NRK Meny
Normal

Frykter pukkverk vil føre til fiskedød

Naturvernere og grunneiere vil ikke ha pukkverk like øst for Dyreparken. – Det er liten sjanse for at de blir hørt, sier Kristiansands varaordfører.

Grunneier Arne Dønnestad

Grunneier Arne Dønnestad frykter fisken kan dø av surstoffmangel dersom pukkverket legges til området ved Ikea og Dyrparken.

Foto: Svein H. Johnsen / NRK

Plasseringen av et planlagt steinbrudd og pukkverk i Studedalen i Kristiansand vekker reaksjoner fra flere hold. Naturvernere og grunneiere frykter fisk i vassdrag i nærheten skal dø av støvet, og ødeleggelse av et vilttråkk.

Planen er å plassere pukkverket i Studedalen, som ligger øst for Dyreparken nær kommunegrensa til Lillesand. Saken om plassering skal sluttbehandles i Kristiansand bystyre førstkommende onsdag.

Peder Johan Pederseb

Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet sier de vil forfølge saken, og klage på et eventuelt vedtak.

Foto: Svein Harry Johnsen / NRK

Vil klage på vedtak

Både Naturvernforbundet og Fylkesmannen i Vest-Agder har tidligere reist innsigelser mot plasseringen av pukkverket. Naturvernforbundet varsler ankesak dersom bystyret sier ja til steinbruddet og pukkverket.

– Vi har sendt inn merknader til dette og vi vil følge saken og eventuelt også påklage et positivt vedtak, sier leder Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet i Vest-Agder.

Han forklarer at det er flere grunner til at de reagerer.

– En slik virksomhet medfører mye svevestøv. Dette støvet legger seg i vassdrag, og påvirker alt liv i vassdragene i nærheten som renner ut vestover i Topdalsfjorden, og østover i Isefjærfjorden. Dessuten er det et stort naturinngrep i et område som er like ved det eneste store vilttrekket som er igjen mellom Randesund og Tveit, sier Pedersen.

Farlig for fisken

Også grunneiere i området har reagert har reagert med protester mot pukkverket.

– Pukkverket grenser ned til min eiendom ved Krogevann og til min nabo på andre siden av vannet. Det støvet som vil kom fra det planlagte pukkverket vil bli virvlet opp fra de begynner å grave til de har levert subusen til kunden. Det støvet er farlig for fisken. Det kommer til å ta alt surstoffet fra vannet, sier grunneier Arne Dønnestad.

Kampen er tapt

Men det er liten sjanse for at protestene skal få gjennomslag under bystyrets behandling.

– Slik jeg opplever denne saken kommer det til å bli flertall for pukkverket, sier varaordfører Jørgen Kristiansen.

– Hovedbegrunnelsen for det er at byen trenger et pukkverk, og et sted må det ligge. Det vil alltid være hensyn å ta i slike tilfeller, men denne plasseringen ble innarbeidet i den forrige kommuneplanen, og den kampen ble egentlig tatt den gang, sier varaordføreren.