Vil ikke ha påbud om redningsvest

Stortingsrepresentant Ingunn Foss (H) mener et påbud om redningsvest griper for mye inn i privatlivet. Hun har mer tro på holdningsskapende arbeid.

Mange er flinke med redningsvestar

Det kan bli påbudt å ha på redningsvest når du er i en båt under 28 fot, som er i fart. (Arkivfoto)

Foto: Anne Lognvik / nrk

Fra i sommer kan det være påbudt for voksne og barn å ha på redningsvester i båter under 28 fot, som er i fart.

Næringskomiteen i Stortinget gikk torsdag inn for et slikt påbud. Høyre og Fremskrittspartiet gikk mot påbudet, men var i mindretall i komiteen.

Ingunn Foss

Stortingsrepresentant Ingunn Foss (H).

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Verken Høyre eller Frp er mot at folk bruker vest i båt, men vi mener et generelt påbud ikke er veien å gå. De fleste bruker fornuft, og redningsvest hvis forholdene tilsier det, sier Foss.

Hun mener et forbud griper for langt inn i folks rett til å bestemme selv.

– Vi kan heller ikke forby alt som er farlig og risikabelt. Et påbud må også følges opp med kontroller og politiet har viktigere ting å gjøre, sier Foss.

Åpent utfall

Stortinget skal avgjøre saken kommende tirsdag. SV og Miljøpartiet De Grønne er ikke representert i næringskomiteen som stemte over forslaget torsdag, og det er usikkert hvordan de stiller seg til forslaget.

– Vi er usikre på hvor SV og Miljøpartiet står, så hører vi noen antydninger om at noe skjer i Senterpartiet. Til slutt kan det stå om én stemme, sier Foss.

Tror på holdningsskapende arbeid

Redningsselskapet ønsker et påbud velkommen, men Foss avviser at hun ikke lytter til dem.

– Det hører jeg absolutt på. Redningsselskapet gjør en kjempejobb på sjøen og deres holdningsskapene arbeid er det som gir størst effekt, sier Foss.

Hun viser til at antallet ulykker på sjøen har gått ned, til tross for at det er langt flere båter på sjøen.

– Ulykkesstatistikken toppes av menn over 40 år, raske båter, promille og mørke. Da er ikke jeg sikker på om redningsvest er løsningen. Jeg tror mye mer på holdningsskapende arbeid. Heldigvis bruker de aller fleste vett og forstand, og bruker flyteutstyr når det er nødvendig, sier Foss.