Vil ikke ha mat fra kristen leverandør

En bedrift i Grimstad sier opp avtalen om kjøp av mat fra selskapet BIG Catering, eid av den kristne organisasjonen Normisjon. Begrunnelse: Bedriften vil være livssynsnøytral.

Bibelskolen i Grimstad

Selskapet Big Catering holder til på Bibelskolen i Grimstad. Nå har en lokal bedrift sagt opp avtalen med cateringselskapet fordi det er eid av en kristen organisasjon.

Foto: NRK

Ribbe med sprø svor

En anonym, sørlandsk bedrift vil ikke lenger ha ribbe og annen mat fra BIG Catering, og sverger heller til svor fra en livssynsnøytral leverandør.

Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt / Aina C. Hole

Selskapet Big Catering holder til på Bibelskolen i Grimstad og er eid av den kristne organisasjonen Normisjon.

Nå har imidlertid en av kundene sagt opp avtalen om kjøp av mat fra cateringselskapet. Begrunnelsen er at de ønsker å være en livssynsnøytral bedrift.

– Det er tankevekkende at noen ikke vil kjøpe mat eller tjenester av oss fordi vi har en kristen verdiforankring, sier daglig leder i BIG Catering, Kjetil Haga.

Selskapet leverer catering til små og store arrangement i Grimstad-området.

– Fornøyde med maten

BIG Catering vil ikke oppgi navnet på bedriften som har sagt opp avtalen, men sender en e-post på vegne av NRK for å få deres kommentar.

Bedriften vil ikke kommentere saken, men skriver i en e-post til BIG Catering at de har vært fornøyde med maten. Oppsigelsen av avtalen begrunnes med at de ønsker å være en livssynsnøytral bedrift.

– Enhver kunde må kunne avslutte sitt kundeforhold hvis de ønsker det, men jeg synes det blir vanskelig hvis vi skal begynne å vurdere leverandører basert på livssyn og verdiforankring, sier Haga.

– Diskriminerende og ulovlig

Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, sier at en oppsigelse som begrunnes med livssyn, er diskriminerende og ulovlig.

Siri Mathiesen

Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, sier dette kommer inn under diskrimineringsloven.

Foto: Svein Sundsdal

– Det er forbudt i henhold til diskrimineringsloven. Bedrifter er også beskyttet mot brudd på disse grunnleggende rettighetene, sier hun.

Mathiesen synes slike holdninger er skremmende.

– Det er skremmende hvis vi begynner å tenke i de baner. Dette er kanskje den første i rekken. En slik utvikling vil vi ikke ha.

– Ingen forskjell på smaken

Kjetil Haga

Daglig leder i BIG Catering Kjetil Haga, synes det er tankevekkende at noen velger bort tjenestene deres fordi selskapet er eid av en kristen organisasjon.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Selv om BIG Catering eies av Normisjon, stilles det ikke krav om kristen bekjennelse for å jobbe i selskapet.

– Det er ikke en problemstilling hos oss. Maten smaker det samme om den er laget av kristne eller mennesker som ikke definerer seg som kristne, sier Haga.

BIG Catering i Grimstad omsetter for mellom seks og sju millioner kroner i året.