Bistår i flomrammede land: – Viktig at vi i Norge forstår omfanget

Den massive flommen som rammet Balkan i midten av mai har krevd minst 50 menneskeliv. Nå har Melina Saleh (30) fra Kristiansand reist ned for å bistå i nødhjelpsarbeider.

SERBIA-BALKANS-FLOOD-WEATHER

Svetislav Jovanovic (75) fra Serbia er blant ofrene etter flomkatastrofen som rammet Balkan i midten av mai. Nå ønsker Melina Saleh (30) fra Kristiansand å bistå i landene.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

– Jeg vil gjerne at folk skal forstå omfanget av flomkatastrofen. Jeg tror mange tror det bare er et umiddelbart behov for nødhjelp, men sånn er det ikke. Det er fremdeles et stort behov for hjelp, sier Melina Saleh (30) til NRK på telefon fra Røde Kors sin kontorer i Sarajevo i Bosnia.

Melina Saleh

Melina Saleh.

Foto: Privat

Hun har engasjert seg i flomkatastrofen som rammet Balkan allerede da den inntraff i midten av mai i år. Onsdag landet hun i den bosniske hovedstaden for å bistå med nødhjelp.

– Det er ikke alltid bare penger hjelper, men hjelpen trengs også på en annen måte. Jeg vil gjerne være med å kartlegge slik at man kan hjelpe på riktig måte på riktig tid, forteller Saleh.

– Har det gjort sterkt inntrykk?

– Jeg reiser til de rammede områdene på fredag, og jeg har bare fått en oversikt over hva som har skjedd der til nå. Jeg tror det blir mye verre når jeg først kommer dit, sier Saleh.

Har krevd mist 50 menneske

Flommen som inntraff Bosnia, Serbia og Kroatia har til sammen krevd over 50 menneskeliv. I tillegg ble det ryddet bort 200 tonn med døde dyr ryddet bort fra Serbia. En uke etter katastrofen var fremdeles 100.000 mennesker evakuerte.

– Katastrofen har et stort omfang, og det har hatt massive følger etter flommen, sier Saleh.

Se bildegalleri fra flomkatastrofen her:

Vil formidle til Norge

Hun startet raskt en innsamlingsaksjon via Røde Kors i Norge, og skal skrive om opplevelsene på sin egen blogg. Hun sier det hele tiden har vært viktig å videreformidle budskapet til Norge.

– Det var en del serbiske og bosniske foreninger som samlet inn nødhjelp, da bestemte jeg meg for at dette må vi få ut til Norge. Jeg vil at vi i Norge skal bidra på samme måte.

Hun finansierer reisen selv, men samarbeider tett med Røde Kors i Bosnia.

– Jeg har tatt fri fra jobben min for å være med å bidra, avslutter Saleh.

Norge har bidratt med 40 millioner

– Regjeringen har satt av 43 millioner kroner til flomkatastrofen i Bosnia-Hercegovina og Serbia. Mine tanker går til alle de som er berørt av denne katastrofen, sa utenriksminister Børge Brende i en pressemelding fra Regjeringen tidligere.

Der blir det presisert at hjelpen både vil være kortsiktig og langsiktig. 33 millioner er satt av til gjenoppbygning, mens de resterende 10 skal gå til å dekke umiddelbare behov i forbindelse med flomkatastrofen.