NRK Meny
Normal

Vil hjelpe de kriminelle ungdommene

Pøbelprosjektet i Stavanger får svært mange henvendelser fra fortvilte foreldre i Kristiansand og er klar til å hjelpe ungdommen. NAV sier opplegget de tilbyr allerede tar seg av de kriminelle ungdommene.

Den 18 år gamle jenta mener det flyter narkotika ved flere barnevernsinstitusjoner.

18-åringen på bilde har bodd sammen med flere av de kriminelle ungdommene som har herjet Sørlandet den siste tiden. Lederen av Pøbelprosjektet sier han kan hjelpe dem.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Eddi Eidsvåg

Prosjektleder for Pøbelprosjektet Eddie Eidsvåg vil hjelpe de kriminelle ungdommene i Kristiansand. Arkiv

I dag starter Pøbelprosjektet et kurs i Arendal. Prosjektet går ut på å få dem uten håp, eller særlig tro på seg selv, tilbake på jobb eller skolebenken. Ifølge prosjektleder Eddie Eidsvåg er dette en sikker måte å holde ungdommen vekk fra ugagn.

– Vi er veldig ærlige og direkte, kommer du for sent mer en to ganger sier vi at de ikke har noe her og gjøre. Du er ikke klar til å ta ansvar for ditt eget liv, forteller vi dem.

Store ressurser

Det er den harde linja Eidsvåg har tro på og som gjør at stadig flere tar kontakt med Pøbelprosjektet. Eidsvåg hevder de har fått 20 henvendelser fra Aust-Agder den siste måneden. Han mener de kan hjelpe ungdom som har blitt vanekrimninelle.

– Disse ungdommene har store ressurser. Det skal mye til for å rane en bank. Tenk om vi kunne brukt disse ressursene til noe positivt, da tror jeg mye hadde vært reddet, sier Eidsvåg.

Hjelper til om NAV vil

Arild Vangstad

Leder i Ung Etat i NAV Kristiansand, Arild Vangstad mener opplegget de tilbyr allerede tar seg av de kriminelle ungdommene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Pøbelprosjektet har også fått flere henvendelser fra fortivlte foreldre i Vest-Agder. Spesielt mange i Kristiansand, med over 30. Nå vil Pøbelprosjektet hjelpe ungdom både i Aust- og Vest-Agder, om Nav vil.

Selv om Eidsvåg var i Kristiansand og informerte om Pøbeprosjektet i april, har han ikke hørt noe fra NAV, som er kanalen for ungdom som trenger noe annet enn skole.

Leder i Ung Etat i NAV Kristiansand, Arild Vangstad mener opplegget de tilbyr allerede tar seg av de kriminelle ungdommene.

– Vi har mye av den samme grunnfilosofien som Eidsvåg i vårt arbeid. Vi kaller det noe annet, men resultatet er ganske likt, sier Vangstad.

Over 500 lovbrudd

Et kriminelt miljø bestående av rundt 10 barnevernsungdommer helt ned i 14-årsalderen har de siste månedene begått over 500 lovbrudd på Sørlandet.

Merittista deres består av alt fra væpnet bankran, væpnet ran, legemsbeskadigelser, alvorlig narkotikakriminalitet, vinningskriminalitet, kjøring i påvirket tilstand og trusler.

Vangstad indrømmer at de har problemer med å fange opp ungdommene som stadig begår nye lovbrudd.

– Ja, men vi har et godt systematisk program. Ungdommene blir fulgt opp med samtaler og får aktivitetstilbud. Vi har kommet langt, men det er forsatt ingen grunn til å hvile.

På spørsmål om NAV kunne tenke seg å bruke Pøbelprosjektet sier Vangstad at de ikke ser bort fra at de kan la seg inspirere.