Tre av ti barn med foreldre i fengsel blir selv kriminelle

Tre av ti barn med foreldre som har sittet i fengsel, blir selv rusmisbrukere eller kriminelle, viser tall fra Kirkens Bymisjon.

Det nye fengselet på Evje

Noen kvinner er her i fire dager og noen i årevis. Besøkstallet hos oss varierer derfor veldig mye, sier Solvang. Det nye fengselet er utsmykket med Egner-bilder for å ufarliggjøre besøket.

Foto: Heather Eliassen / NRK

Ifølge Kirkens Bymisjon har opp mot 9000 barn i Norge én far eller mor i fengsel.

– Det er en traumatisk situasjon som får konsekvenser for barnet, sier justisminister Jøran Kallmyr.

Nå jobbes det med å fange opp barna.

– Det er alvorlig at kriminaliteten går i arv, selv om det er flere årsaker til det. Alt vi kan gjøre for å forebygge ny kriminalitet er viktig å bruke ressurser på, sier justisministeren, som mener temaet må få større fokus.

Jøran Kallmyr

– At barna skal ha det bedre, er kanskje det aller viktigste, sier Jøran Kallmyr under en befaring på Agder fengsels nye avdeling i Mandal.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Ufarliggjør besøksrommene

– Å klare å forebygge at barna begår kriminelle handlinger er veldig besparende for samfunnet og den enkelte, sier barneansvarlig i kvinnefengselet på Evje i Aust-Agder Maria Solvang.

Det nye kvinnefengselet på Evje er opptatt av å ufarliggjøre besøksrommene når barn er på besøk hos sine innsatte mødre.

– Vi jobber for at barna skal ha det bedre, sier Solvang.

Maria Solvang

Barneansvarlig Maria Solvang har hatt ansvar for å utsmykke besøksrommene. For to år siden ble det pålagt å ha en barneansvarlig i hvert fengsel i Norge.

Foto: Hather Ørbeck Eliassen / NRK

Kardemomme by

Fengselet er utsmykket med store plakater av politimester Bastian og røverne Kasper, Jesper og Jonatan.

– Vi har en filosofi om at dersom barna kjenner seg igjen i miljøene de er i, blir det mindre skummelt. Derfor ville vi utsmykke både sikkerhetskontrollen og besøksrommene.

Det var heller ingen tilfeldighet at den kjente Egner-historien skulle pryde veggen til besøksrommene på Sørlandet.

– Vi tror historien om Kardemomme by gjenspeiler situasjonen litt, samtidig som den ufarliggjør den. Menneskene i Kardemomme by tilgir at Kasper, Jesper og Jonatan har vært røvere, sier Solvang.

Evje fengsel

De populære barnebokfigurene pryder veggene i fengselet.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Varme omgivelser er viktig

Janet Lindeland fra Kristiansand har tidligere sonet ved Sandeid fengsel i Rogaland. I dag jobber hun som fadder for stiftelsen WayBack, hvor hun bistår innsatte når de skal føres tilbake til samfunnet.

Lindland skryter av veggmaleriene i fengselet på Evje.

– Jeg har møtt innsatte i kvinnefengselet som er opptatt av at det er trygt og fint for barna sine. Flere innsatte ønsker å ha barna på besøk og er genuint opptatt av at de møter varme omgivelser.

Evje Fengsel

– Det er viktig å ufarliggjøre fengslene for barna, sier Janet Lindeland. Hun trekker frem fengsler hvor betjente ikke engang går i uniform rundt barn som er på besøk.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Hun mener det kan få betydning for om innsatte får besøk eller ei.

– Mange tenker at når et barn skal besøke et fengsel, så påføres barnet en skummel affære. Derfor er det fint at forholdene er såpass godt tilrettelagt slik at barna kan føle seg trygge når de er på besøk.

Hun forteller om fengsler i Norge som ikke er tilrettelagt for besøk av barn.

– Det finnes fengsler der barna kommer til hvite triste vegger. Det er kanskje ett ludospill med fire brikker å finne. Mens på Evje har de nye flotte fargerike rom, med mengder av brettspill og leker. Det er viktig, sier hun.