NRK Meny
Normal

Vil halvere antall tannklinikker i Aust-Agder

Folk i Aust-Agder må forberede seg på å bruke timer i bil når fylkeskommunen i Aust-Agder foreslår å legge ned halvparten av fylkets offentlige tannlegekontorer.

Fylkeskommunen i Aust-Agder vil halvere antallet tannklinikker i fylket.

Kristian Treldal jobber ved Froland tannklinikk. Han håper at de små tannlegekontorene kan bestå.

– Nå har jeg jobbet her ved klinikken i Froland i 16 år. Jeg håper de kan fortsette å holde åpent, sier tannlege Kristian Treldal.

Og det er ikke bare han som håper fylkeskommunen snur og lar de mindre tannlegekontorene bli i distriktene. Både ordførere og pasienter håper på det samme.

Må til kysten

Kommunene som kan miste sin offentlige tannlege er Birkenes, Åmli, Bygland, Gjerstad, Vegårshei og Iveland.

Bjørn Kristiansen

Bjørn Kristiansen, personal og administrasjonssjef i Aust-Agder fylkeskommune tror ikke unge tannleger vil jobbe i distriktene.

Foto: Leif Dalen/NRK Sørlandet

Folk som bor i disse distriktene må enten dra til tannlegen i kystbyene eller bruke tilbudet ved Evje eller Valle kommune

– Vi mener miljøene er for små og når vi skal rekruttere tannleger neste gang så vil vi få vanskeligheter med å få folk til å jobbe ved disse små kontorene, sier Bjørn Kristiansen, personal og administrasjonssjef i Aust-Agder fylkeskommune.

Han mener at unge 30 åringer ikke vil jobbe i distriktene, men ved større fagmiljøer.

Vil gå utover tannhelsen

– Det vil bety dårligere tannhelse, fordi det er en barriere å reise langt for å komme til tannlegen, sier Sigmund Pedersen (Sp), ordfører i Froland kommune.

Han understreker at dette vil være svært negativt for alle innenlandskommuner.

Kart over Aust-Agder

Kommunene som kan miste sin offentlige tannlege er Birkenes, Åmli, Bygland, Gjerstad, Vegårshei og Iveland.

Foto: Leif Dalen/NRK Sørlandet

– For folk er det jo lett å komme til tannlegen når den er så nærme, man slipper å bruke masse tid, sier tannlege Christian Trelldal som også er veldig negativ til forslaget.

Pasientene enige

– Det kommer stadig nye folk til kommunen, derfor er det viktig at vi har en klinikk her, sier Ann Helen Olsen som tirsdag satt og ventet på sin egen tannlegetime ved klinikken i Froland.

Også andre frolendinger NRK snakket med synes forslaget til fylkeskommunen er dårlig.