NRK Meny
Normal

Vil ha statlig finansiert eldreomsorg

Søgne søker om å være en av 20 forsøkskommuner i landet til å få statlig finansiert eldreomsorg. Kommunenes interesseorganisasjon er litt skeptiske, mens Søgne-politikerne jubler.

Eldreomsorg

I prøveprosjektet vil 20 kommuner i landet få eldreomsorgen finansiert av staten. Søgne kommune ønsker å søke om å være med i ordningen.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Nylig bestemte tjenesteutvalget i Søgne seg for å bli forsøkskommune. Prøveprosjektet går ut på at staten betaler omsorgstjenestene i kommunen fra mai 2016 og tre år fremover.

Christian Eikeland

Christian Eikeland (Frp) er leder i tjenesteutvalget, og ønsker at Søgne skal bli forsøkskommune.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Leder i tjenesteutvalget, Christian Eikeland (Frp), mener eldre kan få det bedre.

– Vi er veldig glade nå for at Søgne kommune ønsker å teste ut en ny modell, hvor behovet til den enkelte skal være avgjørende ved tildeling av sykehjemsplass, og ikke kommunens økonomi, sier Eikeland.

Både positive og skeptiske

Det er ikke bestemt hvilke kommuner som skal være med, og om lag 20 kommuner i landet vil få delta i prosjektet. Fristen for å søke er 1. desember i år.

Kommunenes interesseorganisasjon, KS, er positive til forsøksordningen, men også litt skeptiske, sier regiondirektør i Agder, Jan Inge Tungesvik.

Jan Inge Tungesvik, leder KS Agder

Jan Inge Tungesvik sier KS helst vil la kommunene styre eldreomsorgen sin selv, men er likevel ikke negativ til statlig finansiering.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– KS er grunnleggende litt skeptiske til at ting skal styres sentralt. Vi har mest sans for lokaldemokrati som finner sine løsninger på hvordan de skal rigge eldreomsorgen, sier Tungesvik.

Mer penger å rutte med

Det var Fremskrittspartiet som fikk prøveordningen gjennom i regjeringen.

Kommunen vil miste de frie rammene de har til å betale for omsorgstilbudet. Men det betyr også at staten vil betale ut fra behovet til hver enkelt pasient. Ifølge tall fra Kommunal Rapport kan da enkelte kommuner få mer penger til omsorgen.

– Det er mulig det kan bli det i en periode. Vi får se når ordningen kommer i sving om våre kommuner blir en del av ordningen, sier Tungesvik.

Søgne kommunestyre skal behandle kommunens søknad denne måneden.

– Kommunen blir trukket inn det de bruker til pleie og omsorg, fordi staten skal nå betale sykeinnleggelser eller andre omsorgsbehov i kommunen, sier Eikeland og er positiv til ordningen.