Vil ha søndagsåpne butikker i Kristiansand

Kristiansand har yrende folkeliv om sommeren, men søndagene kan være folketomme. Nå ønsker bystyrerepresentant Vegard Launes (H) seg søndagsåpne butikker mens turistene er i byen.

Markens gate i Kristiansand

Kristiansand har et yrende folkeliv om sommeren, men på søndagene pleier det å være ganske stille.

Foto: Børge Røssaak Nilsen / NRK

Det er i en interpellasjon til ordfører Harald Furre at bystyrerepresentant Vegard Launes (H) tar opp spørsmålet.

Han viser til nabobyene Lillesand og Mandal. Sistnevnte fikk i mars i år klarsignal for å holde søndagsåpent, mens Lillesand har hatt ordningen i flere år.

«Som folkevalgt i Kristiansand er jeg redd vi seiler akterut både med tanke på å legge til rette for turistene som besøker oss, men aller viktigst at vi svikter å legge til rette for vårt eget næringsliv», skriver Launes i skrivet til Furre.

Launes ønsker at bystyret tar initiativ overfor næringslivet for å undersøke om de ønsker å kunne holde åpent på søndager gjennom sommeren og hvilket tidsrom det er mest aktuelt.

Harald Furre

Ordfører i Kristiansand Harald Furre er spent på svar fra handelsstanden.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Må være et turiststed

Fylkesmannen må gi tillatelse til å holde søndagsåpent og stedet det søkes om må kunne defineres som et typisk turiststed.

I Kristiansand har allerede noen butikker på Hamresanden lov til å holde søndagsåpent med en slik begrunnelse.

Ordfører Harald Furre er ikke avvisende til tanken om at også Kristiansand sentrum kan ha søndagsåpent på sommeren.

– Det er en spennende tanke å diskutere om andre steder en Hamresanden bør kunne ha søndagsåpent, og det er utvilsomt mange folk i Kvadraturen om sommeren. Vi får blant annet cruiseturister, men sentrum kan fremstå ganske dødt på søndager, sier Furre.

Han er spent på hva de næringsdrivende ønsker. For om søndagsåpne butikker skal vurderes, forutsetter det at de næringsdrivende er interessert i å holde åpent på helligdagen.

Palmesus 2016 på Bystranda i Kristiansand

Palmesus er en av arrangementene som drar titusener til byen om sommeren.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Ja til sommeråpent

Leder for Kvadraturforeningen Harald Andersen vender tommelen opp.

– Vi er veldig positive. Når både Mandal og Lillesand får lov å ha til å ha søndagsåpent om sommeren er det klart at det bør ses på om Kristiansand kan få til det samme. Vi mener saken bør utredes slik at vi kan vurdere ordningen innført sommeren 2018.

Andersen understreker at et «ja» fra Kvadraturforeningen bare gjelder så lenge det er snakk om søndagsåpent på sommeren, ikke resten av året.

– Handelsstanden er delt i synet. Vi er imot å ha søndagsåpent året rundt, men når det gjelder sommersesongen mener vi at det kan forsvares ved at mange av våre butikker er avhengige av turister.

Lederen sier det også er viktig med tanke på at cruiseturister ofte kommer i land søndager.

– Med én million tilreisende hver eneste sommer er det klart at den omsetningen vi får fra turistene er avgjørende for våre virksomheter.

Interpellasjonen behandles i bystyrets møte 31. mai 2017.