Vil ha slutt på havnekrangel

Kristiansand Havn mener det er uakseptabelt at passasjerene rammes av konflikten mellom Color Line og Fjord Line.

Color Line og Fjord Line

Color Line har plikt til å slippe konkurrenten Fjord Line til, men har krav på kompensasjon ifølge avtalen med Kristiansand Havn, sier havnedirektøren.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Stein E. Haartveit

Color Line har finansiert og eier deler av tuben samt enkelte andre installasjoner på fergehavna, sier Stein E. Haartveit.

Foto: Frans Kjetså / NRK

- Passasjerer i Kristiansand havn skal ikke rammes av den konflikten. Det er vårt overordnede mål, sier havnedirektør Stein E. Haartveit til NRK.

Da Fjord Lines ferje Fjord Cat i dag hadde sesongens første seilas over Skagerrak, måtte passasjerer ta buss for å komme ombord i ferja fordi Color Line hadde stengt "tuben".

Tar ikke stilling

Color Line mener Fjord Line må betale dem 419.000 kroner for å bruke denne landgangen, noe Fjord Line har nektet.

– Hvilket rederi har rett i denne saken?

– Det skal ikke jeg si. Det vi er opptatt av er at de løser denne konflikten så snart som mulig - og at passasjerer ikke rammes, sier Haartveit.

Video Nektes landgang i havna

VIDEO: Passasjerer ble nektet adgang til Fjord Cat via tuben.

Ber om "våpenhvile"

Havna har i et brev til partene lagt fram følgende forslag til løsning;

Forslaget går i korte trekk ut på at Fjord Line stiller bankgaranti for det omtvistede krav og aksepterer å inngå en brukeravtale vedrørende fremtidig bruk av Color Lines eiendeler i havnen. På denne bakgrunn forutsettes at Color Line åpner tuben for alle passasjerer. Saken må deretter løses gjennom forhandlinger eller rettsapparatet

Uansett utfall kommer Kristiansand Havn til å sørge for at alle passasjerene ikke blir skadelidende.

– Vi skal sørge for at uansett hvordan dette går så skal alle passasjerer komme trygt ombord og i land, sier havnedirektøren.

Mener havna bør få regninga

Fjord Line og forgjengeren Master Ferries har i tilsammen fire sesonger brukt “tuben” uten å betale særskilt for dette. I snitt dreier det seg om 13 passasjerer hver gang Fjord Cat anløper eller seiler fra Kristiansand.

Direktør i Fjord Line, Ingvald Fardal, sier en pressemelding torsdag kveld at avtalen havnedirektøren viser til - aldri har blitt forelagt hans rederi.

– Fjord Line mener Color Line må rette kravet mot Kristiansand Havn med bakgrunn i den avtalen som er inngått mellom disse partene, sier Fjord Line-sjefen.

Han fremholder at eventuell uenighet om dette må løses ved forhandlinger eller bringes inn for rettsapparatet.

– Men å nekte Fjord Line bruk av havnefasilitetene er det uansett ikke adgang til, understreker Fardal.