Vil ha slutt på dyre og uønskede skolefoto

Forbrukerrådet ber fylkeskommunene rydde opp, etter å ha fått mange telefoner fra frustrerte foreldre som har fått inkassovarsel for bilder de aldri har bestilt.

Klassebilde

Forbrukerrådet sier de mottar mange klager på firma som selger skolefoto (Illustrasjonsfoto).

Foto: Nyhetsspiller / NRK

– Mange foreldre forteller at de får bilder i posten som de ikke har bestilt, sier Eirik Nyberg i Forbrukerrådet i Agder.

I tillegg til skoleklasser, gjelder dette også idrettslag og barnehager.

Tilbakemeldingene går også på at man ikke kan bestille det ene eller de to bildene man ønsker, men må kjøpe en hel bildepakke.

Eirik Nyberg

Eirik Nyberg i Forbrukerrådet i Agder.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Men mange får altså en regning uten at de har bedt om noe som helst. Firmaene er ganske aggressive i sin iver etter å få pengene. De spiller på at folk frykter betalingsanmerkninger, og sender saker til inkasso, ifølge Nyberg.

Tok grep

Forbrukerrådet skal derfor nå oppfordre alle landets fylkeskommuner til å inngå en avtale som gjør at forbrukerne kan bestille kun de bildene de selv ønsker. Samtidig håper Forbrukerrådet at kommunene følger etter og gjør det samme.

Hedmark fylkeskommune var lei av dårlige vilkår, og innbød derfor fotografer til konkurranse på like vilkår. Den nye avtalen innebærer blant annet at ingen elever får andre varer enn de bestiller. Elever og foreldre kan gå inn på en nettbutikk, velge akkurat de bildene de ønsker, og betale for disse.

Vil ikke blande seg inn

Assisterende utdanningssjef i Aust-Agder, Stein Kristiansen, sier de ikke har noen modell for hvordan skolefotografering skal foregå.

Utdanningssjef Stein Kristiansen har tro på systemet.

Assisterende utdanningssjef i Aust-Agder, Stein Kristiansen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Han sier det er opp til hver enkelt skole hvordan de vil organisere fotograferingen, og at dette er noe skolene ofte bestemmer sammen med elevrådet.

Å inngå en kollektiv avtale for alle skolene, slik som i Hedmark, tror han blir uaktuelt i Agder, men han setter pris på at Forbrukerrådet tar tak i saken.

– Vi skal distribuere brevet fra Forbrukerrådet til alle skolene våre så snart vi får det, slik at alle skolene blir oppmerksomme på problematikken.

– Vi må ikke havne i en situasjon der alle blir påtvunget fellesskapsløsninger. Ingen elever kan tvinges til å kjøpe bilder de ikke vil ha, sier Kristiansen.

Han sier mange firma prøver seg på å få til ordninger med fylkeskommunen, men at dette ikke er noe de biter på.