Vil ha ny tiggerdebatt

Handelsstanden i Kristiansand mener tiggerproblemene må opp i Stortinget.

Tigger

Tiggingen har igjen tatt seg opp i Kristiansand, ifølge Kvadraturforeningen, som frykter påvirkningen dette skal få på julehandelen.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

For noen måneder siden sa justisminister Knut Storberget nei til mer politi mot tigging. Han mener også at loven er god nok mot de tiggerne som opptrer aggressivt.

Men nå vil handelsstanden i Kristiansand ha en ny politisk debatt.

Tiggerproblemene i byen må opp i Stortinget, mener leder av Kvadraturforeningen, Harald Andersen, som registrerer at tiggingen i byen bare øker.

Harald Andersen

Leder av Kvadraturforeningen, Harald Andersen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

- Jeg vet at dette ikke er et problem som er spesielt for Kristiansand. Det er noe som berører mange byer i hele Europa. I første omgang må vi få lokalpolitikerne til å jobbe mot politikerne sentralt, slik at vi får saken opp på et nasjonalt nivå.

- Ut fra et nasjonalt nivå kan man da vurdere hvordan man skal hjelpe tiggerne, samtidig som man får dem bort fra bybildet, sier Andersen.

Må slutte å gi

Stortinget må på banen, men vi må først og fremst slutte å gi tiggere penger. Det mener Espen Albert som driver butikk i byen og er styreleder i Kvadraturforeningen.

Espen Albert

Styreleder i Kvadraturforeningen, Espen Albert.

Foto: Reidar Mosland / NRK

- Sist det ble fokusert mye på dette problemet tror jeg bidraget til tiggerne ble redusert, så da tonet det seg veldig ned. Nå har det tatt seg opp igjen.

- Vi går mot jul, en tid der folk kanskje går med litt blandet samvittighet fordi vi skal bruke mange penger på oss selv, så nå går også tiggerne inn i en høysesong. Men jeg tror at dersom vi ikke ønsker å ha tiggere her, så må vi redusere det vi gir, sier Albert.

Engstelige kunder

Maria Sibe

Tigger Maria Sibe takker folk i Kristiansand for hjelpen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Maria Sibe er tigger og har vært i Kristiansand i over fem måneder. Hun er takknemlig for tiden i Norge.

- Tusen takk til Kristiansand. Folk er snille, de hjelper meg og familien min, sier Sibe.

Men folk som henne bekymrer handelsstanden nå før jul.

- Kundene våre føler seg litt utrygge. De er usikre når det er tigging i gatene, for det er noe som man for inntil få år siden ikke var vant til, sier Harald Andersen.