NRK Meny
Normal

Vil ha fotoforbud i skolen

Det kan bli forbudt å ta bilder av medelever i skoletiden ved alle skolene i Kristiansand.

Foto på mobil

Et lite knips av en medelev i langfri – med noen få tastetrykk på mobilen kan dette bildet være på sosiale medier på sekunder.

Foto: Liv Eva Welhaven Løken / NRK

Arild Rekve

Arild Rekve vil at reglene skal være de samme på alle skolene i Kristiansand.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Oppvekststyret foreslår totalforbudet på alle ungdomsskoler i Kristiansand kommune, skriver Fvn.no.

– Det kan brukes til mobbing på internett og det er noe av grunnen til at vi foreslår dette tiltaket. Personvernhensyn er viktig. Vi ønsker å unngå krenkende adferd – at ting bli lagt ut og publisert på nett osv. – som kan medføre mobbing og krenkende adferd, sier oppvekstdirektør Arild Rekve til NRK.

– Fornuftig forslag

Mye tyder på at mobilbruken på alle ungdomsskolene skjerpes kraftig inn. Oddemarka Skole har allerede innført mobilnekt og fotonekt og nå kommer trolig de andre skolene etter. Med mål om å stoppe mobbing, får ingen lov til å bli fotografert uten tillatelse.

Inspektør Arne Haugeland ved Havlimyra skole mener fotoforbudet har noe for seg.

– Jeg tror det er et fornuftig forslag. Det har vært en del hendelser- ikke bare i Kristiansand kommune, men også i en god del andre kommuner – der det har vært hendelser i løpet av skoletiden mellom elever som ikke har vært positivt, sier Haugeland.

Han vil definitivt støtte forslaget og tror det kan bidra til mindre mobbing.

– Jeg tror at i møte med sosiale medier så hører bilder og bildestrøm med, og det er ikke til å komme forbi at bruk av bilder har vært brukt i erting og mobbing og i ulike sammenhenger som ikke har vært direkte positivt for elever.

Ulike reaksjoner på forbud

NRK har snakket med elever på Havlimyra om hva de synes om å pakke bort mobilen i skoletida.

Det kan nå bli forbudt å ta bilder av medelever i skoletiden ved alle skolene i Kristiansand. Oppvekstsjefen i kommunen foreslår totalforbudet for å få ned mobbing på internett.

VIDEO: Se elevenes reaksjon på fotoforbud

Elevene vi møtte forteller at de tar bilder av hverandre hver dag og ofte i rare og «stygge» profiler. At ingen skal bli fotografert uten tillatelse – vil de ikke forby, men å publisere bildene kan være en annen sak.

– Jeg synes ikke noe om forbudet. Hvis det skjer noe morsomt på skolen så tar vi bilder av hverandre. Det er minner og det er det viktigste med bilder. På mobilen min har jeg mange gøye bilder av ting som har skjedd på skolen og det hadde jeg ikke hatt hvis det ikke var lov, sier Kaja. Temmerud.

– Jeg synes det å legge bildene ut på Facebook uten lov – er det som er negativt med det. Men jeg synes ikke det å ta bilder av noen skal bli forbudt. Man burde heller spørre om det bør bli strengere regler for å ta bilder og legge ut på nettet når de ikke ønsker det, sier, sier Margrethe Bryge.

Etterlyser andre tiltak

Leder av Eleveorganisasjonen i Vest-Agder, Rikke Gregersen, sier de i utgangspunktet stiller seg litt negative til forbud mot fotografering.

– Vi synes det er viktig at skolene fokuserer på mobbing, men vi mener kanskje ikke dette er riktig vei å gå, sier hun.

Rikke Gregersen

Rikke Gregersen etterlyser andre tiltak enn fotoforbud.

Foto: NRK

Gregersen etterlyser kampanjer om nettvett og hvordan man skal kunne bruke sosiale medier uten at det går på bekostning av medelever.

– Det bør settes inn tiltak som opplyser elevene og gjør dem bevisst på konsekvensene av det å bruke sosiale medier til å legge ut bilder på nettet og vi tror kanskje ikke et forbud vil lønne seg i det lange løpet.


– Jeg tor noe av skolens funksjon er rett og slett å lære elevene hvordan de skal te seg i samfunnet og hvordan de skal behandle hverandre, og da er det viktig at elevene faktisk lærer seg dette på et eller annet tidspunkt uansett hvor mye ressurser og hvor lang tid det kommer til å kreve, sier Gregersen.