Etterspørselen etter de store blåbærene som vokser på busker øker stadig i Norge, men det er alt for få norske produsenter til å dekke etterspørslen.
Det er vanskelig for blåbærbønder å få til en lønnsom produksjon, og Norsk landbruksrådgivning er nå i ferd med å starte et prosjekt for å se på hvordan man kan gjøre det mer attraktivt å produsere blåbær.
- Les også:
- Les også:
– Det er en økende etterspørsel etter hageblåbær, som brukes mer og mer sammen med andre bær. Folk spiser dem, pynter kaker med dem og har dem på frokostblandinga. Det er lett å selge blåbær, sier rådgiver hos Norsk Landbruksrådgivning Agder, Anne Vintland.
Vanskelig å dyrke lønnsomt
De sørlige delene av Norge ligger helt på nordgrensen av hvor man kan dyrke hageblåbær. I Norge produseres det noe i Agder, Rogaland, Telemark og Buskerud. Det er relativt få produsenter, og etterspørselen øker fort.
– Totalt sett trenger vi flere produsenter. Vi har startet et fireårig prosjekt som vi håper skal gi noen gode resultater, slik at vi kan anbefale flere å plante hageblåbær. Det må jo være lønnsom produksjon for at vi skal kunne anbefale det, sier Vintland.
Tar lang tid
Blåbærbøndene Pia og Knut Lia i Grimstad plantet i 2009 12 mål med blåbærbusker og har sin første ordentlige sesong med blåbær i år. Buskene trenger nemlig tid før de gir avkastning.
Knut Lia forstår at mange synes det er skummelt å satse stort på blåbær.
– Det er fryktelig usikkert og vanskelig å få til en sikker inntekt. Og så er det dyrt å komme i gang og det tar lang tid. Det er ikke mange som har store felt, men det er mange som har litt.
- Les også:
- Les også:
– Nå pågår det prosjekter i regi av Bioforsk og Norsk Landbruksrådgivning for å prøve å få til en årvis, stabil avling. Det har svingt veldig med avlingene og de som har drevet i mange år sier det vanskelig å få til en sikker inntekt, sier Lia.
Ekteparet er likevel positive til å satse videre.
– Jeg tror det vil gå bra. Det er spennende å følge med og se hvor mye man kan få til, sier Pia Lia.