Hopp til innhold

Vil ha flere til å dyrke blåbær

Det trengs flere produsenter av hageblåbær i Norge for å dekke etterspørselen. De store blåbærene blir i dag i stor grad importert fra utlandet.

Hageblåbær

De store blåbærene til Knut Lia i Grimstad begynner nå å modnes.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Etterspørselen etter de store blåbærene som vokser på busker øker stadig i Norge, men det er alt for få norske produsenter til å dekke etterspørslen.

Det er vanskelig for blåbærbønder å få til en lønnsom produksjon, og Norsk landbruksrådgivning er nå i ferd med å starte et prosjekt for å se på hvordan man kan gjøre det mer attraktivt å produsere blåbær.

– Det er en økende etterspørsel etter hageblåbær, som brukes mer og mer sammen med andre bær. Folk spiser dem, pynter kaker med dem og har dem på frokostblandinga. Det er lett å selge blåbær, sier rådgiver hos Norsk Landbruksrådgivning Agder, Anne Vintland.

Vanskelig å dyrke lønnsomt

De sørlige delene av Norge ligger helt på nordgrensen av hvor man kan dyrke hageblåbær. I Norge produseres det noe i Agder, Rogaland, Telemark og Buskerud. Det er relativt få produsenter, og etterspørselen øker fort.

– Totalt sett trenger vi flere produsenter. Vi har startet et fireårig prosjekt som vi håper skal gi noen gode resultater, slik at vi kan anbefale flere å plante hageblåbær. Det må jo være lønnsom produksjon for at vi skal kunne anbefale det, sier Vintland.

Knut og Pia Lia

Knut og Pia Lia har 12 mål med blåbærbusker i Grimstad.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Tar lang tid

Blåbærbøndene Pia og Knut Lia i Grimstad plantet i 2009 12 mål med blåbærbusker og har sin første ordentlige sesong med blåbær i år. Buskene trenger nemlig tid før de gir avkastning.

Knut Lia forstår at mange synes det er skummelt å satse stort på blåbær.

– Det er fryktelig usikkert og vanskelig å få til en sikker inntekt. Og så er det dyrt å komme i gang og det tar lang tid. Det er ikke mange som har store felt, men det er mange som har litt.

– Nå pågår det prosjekter i regi av Bioforsk og Norsk Landbruksrådgivning for å prøve å få til en årvis, stabil avling. Det har svingt veldig med avlingene og de som har drevet i mange år sier det vanskelig å få til en sikker inntekt, sier Lia.

Ekteparet er likevel positive til å satse videre.

– Jeg tror det vil gå bra. Det er spennende å følge med og se hvor mye man kan få til, sier Pia Lia.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %