– Å ta kontakt kan bety den store forskjellen

Kirkens SOS har hittil i år besvart flere henvendelser fra unge med selvmordstanker enn i hele fjor. Den døgnåpne krisetjenesten tar gjerne imot flere. For å bære de mørke tankene alene kan få fatale konsekvenser.

Ruth Stie Eikenes

Ruth Stie Eikenes sier at å snakke om selvmordstanker er særdeles viktig. Hun får støtte av flere med nær kjennskap til temaet.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Vi vet at vi redder liv, sier Ruth Stie Eikenes i Kirkens SOS.

– Snakk med oss eller andre

Kirkens SOS chattetjeneste

Kirkens SOS' chattetjeneste blir stadig mer populær.

Foto: Skjermdump

Det er hun som har ansvaret for dem som mottar samtalene. Hun har en klar oppfordring til dem som har tanker om å avslutte livet. De må ta kontakt.

– De må ta kontakt her. Samtidig vil jeg oppmuntre alle til å oppsøke folk som de har trygghet og tillit til. Si noe om det som smerter, i stedet for å gå med det alene og at dette får bygge seg opp og kanskje blir så smertefullt at en ikke orker mer, sier Stie Eikenes.

– Vi har tro på at å ha en kommunikasjon letter trykket for dem det gjelder. At de får kommunisert dette ut til noen, kan rett og slett bety den store forskjellen, sier Stie Eikenes.

– Å holde det inne, kan føre til det jeg prøvde på

Robert Liland

Robert Liland vet altfor godt hva som kan bli konsekvensen om man bærer de mørke tankene inne.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Alle bør prate om det. Du kommer deg ingen vei med å holde det inne, støtter Robert Liland.

22-åringen fra Søgne forsøkte å henge seg da han var bare 14 år gammel. Han ble reddet av en grein som knakk.

– Det å holde det inne lenge nok, kan resultere i det som jeg prøvde på. Jeg vet hvor stor kraft det er i å prate om det, hvor mye det kan gjøre for hver enkelt person. Det å gå med de tankene der alene, det er så ubeskrivelig tungt, sier Liland.

Noen å snakke med i den mørkeste stunden

Mona Krahl Johansen

Mona Krahl Johansen i Landsforeningen for etterlatte etter selvmord.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Risikoen for selvmord er vurdert til å være middels eller alvorlig høy i 20 prosent av de samtalene som kommer inn på SOS-chatten. Men det å ta kontakt kan være første skritt på vei til redningen.

Mona Krahl Johansen er fylkesleder i Landsforeningen for etterlatte etter selvmord i Vest-Agder. Også hun mener at det å snakke kan være en start.

– Det er viktig å finne noen en stoler på og be om hjelp. Det å ha noen å snakke med i det øyeblikket en sitter og sliter, kan gjøre at mange reddes akkurat i øyeblikket hvor de har bestemt seg, tror Krahl Johansen, som mistet sin søster i selvmord.

– Livet går opp og ned og det svinger. Hvis man vet at man kan ta kontakt når det virkelig er på det svarteste, så går det over etter hvert. Jeg er helt sikker på at det redder liv, sier Krahl Johansen, som er initiativtaker til et arrangement i Kilden i høst som skal skape mer åpenhet rundt selvmord.

– Å være ærlig er det beste du kan gjøre

Selvmord er den nest hyppigste dødsårsaken blant unge i Norge i dag. Robert Liland ble ikke med i den statistikken. Han valgte å snakke om det, og har det i dag bra. Han anbefaler andre som sliter til å gjøre det samme.

– Det kjennes ut som du går og bærer hele verden på skuldrene. Det gikk jeg med i nesten ti år, før jeg klarte å være ærlig, både overfor meg selv og de rundt meg.

– Gjennombruddene har egentlig bare tårnet seg opp gang på gang etter at jeg begynte å prate om det. Jeg har lært meg selv å kjenne. Det er det beste jeg har gjort for meg selv noen gang; å være ærlig. Å ikke se på det som en svakhet eller en skam, men å stå opp for seg selv å si det som det er, sier tobarnsfaren.