Hopp til innhold

Vil ha alle på tøfler

Tor Sigbjørn Utsogn (Frp) vil at alle elever på skoler i Kristiansand skal ta av seg skoene mens de er på skolen.

Barnesko (Illustrasjonsfoto)

Leder av helse og sosialstyret i Kristiansand, Tor Sigbjørn Utsogn, ha innført tøfler i flere kommunale bygg, og vil starte med skolene.

Foto: colourbox.no

Tor S. Utsogn

Tor Sigbjørn Utsogn (Frp) mener Kristiansand kommune kan spare mange penger på renhold, om flere begynner å bruke tøfler.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Å ta av seg på beina når du kommer inn i bygg er en veldig god skikk. Det er et tiltak som kan føre til bedre inneklima og som sparer penger, fordi rengjøringa blir mye enklere, sier Utsogn til NRK.no.

Han vil ha innført tøfler i flere kommunale bygg, og vil starte med skolene. Noen skoler har allerede innført tøffelregime, og de fleste barnehagene har det samme.

Må holdningsendring til

Renhold koster kommunen mye penger hvert år, og politikerne i Kristiansand fokuserer nå på å få ned utgiftene. Som ett av tiltakene, foreslår Tor Sigbjørn Utsogn tøfler.

– Det må ei holdningsendring til. Vi tar av oss skoene når vi går inn hjemme, alle forventer det. På samme måte kunne det være i mange offentlige bygg. Spesielt på skoler, der det er barn som har lange dager.

– Jeg tror det bare er snakk om å sette en regel og si; sånn skal det være, og så kommer alle til å rette seg etter det. Jeg tror også det ikke minst blir triveligere på skolen når det er reint hele dagen, og man slipper all sanden fra uteområdene, sier Utsogn.

Tor Sigbjørn Utsogn

Dersom rådhuset i Kristiansand hadde innført tøfler, ville Utsogn med glede tatt av skoene.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Vil spare penger

Lederen av helse- og sosialstyret i Kristiansand har ikke oversikt over hvor mye penger det kan spares på å innføre et tøffelregime, men tror det er snakk om en betydelig sum.

– Jeg tror det er store summer å spare på dette, og det kommer godt med i en trang økonomi.

– I barnehagene tar ungene av seg skoene når de skal være inne en lang dag, og fra der vet vi at rengjøringskostnadene hadde vært høyere om de ikke hadde hatt denne ordninga.

Utsogn har ikke tatt av seg på beina i dagens møte i rådhuset i Kristiansand.

– Men hadde vi hatt den ordninga her, skulle jeg har fulgt den, og det hadde vært med glede.

Kontakter skolene

Hans-Christian Gram

Eiendomssjef Hans-Christian Gram sier han vil be flere kommunale bygg vurdere å innføre tøfler.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Eiendomssjef Hans-Christian Gram i Kristiansand kommune sier de allerede har diskutert skoproblematikken internt, og vil nå gå videre med den.

– Vi vil ta dette videre til våre brukere, for å se om dette kan gjennomføres i større grad enn i dag. Kostnadene vil gå betydelig ned når det er mindre møkkete, sier Gram.

– Det er veldig mye å spare på dette. Renholdere klarer å gjøre mye mer på en time i et forholdsvis rent lokale, enn om det er mye møkk utenfra.

For å spare penger drøftes det i tillegg å la private firma vaske noen steder, for å se om det kan presse prisen ned. Saken behandles senere i dag.